Yaz Okulu Nedir?
Yaz Okulu, ilgili dönemde derslerini veremeyip, telafisini yazın alacağı derslerle yapıp dönem kaybı yaşamak istemeyen veya okulu normal öğretim süresinden önce bitirmek isteyen öğrencilerin başvurduğu bir programdır. Yaz Okulu’nda çoğu üniversitede geçerli olmak üzere en fazla 3 ders alınabilmektedir.
Yaz Okulu’nda Hangi Dersler Açılmaktadır?
Güz ve bahar dönemlerindeki bütün zorunlu ve seçmeli dersler Yaz Okulu’nda açılmayabilir. Öte yandan, hem fakülteler hem de Yaz Okulu Koordinatörlüğü özellikle dönem içi zorunlu derslerin açılabilmesi için özel bir çaba sarf etmektedir. Ayrıca çoğunlukla online olarak verilen genel seçmeli derslerin sayısı zamanla artırıldığı gözükmektedir.
Yaz Okulu´nda Derslerin Açılması İçin Kayıtlı Öğrenci Sayısı Şartı Var mıdır?
Evet vardır. Bu sayılara Mütevelli Heyet ve Rektörlük tarafından kayıt işlemi sona erdiğinde karar verilmektedir.
Yaz Okulu´nda En Fazla Kaç Ders Alabilirim?
En fazla 3 ders olmak kaydıyla 21 kredilik seçim yapılabilmektedir. Öğrencinin Yaz Okulu’nda alacağı derslerle birlikte mezuniyet durumu söz konusu oluyor ise fakülte yönetim kurulu önerisi ve Üniversite Yönetim Kurulu onayıyla en fazla 5 ders alınabilmektedir. Tabii bu fazladan 2 ders daha alma durumu, üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebilmektedir. Ayrıntılı bilgi için danışman hocanıza veya Öğrenci İşlerine danışabilirsiniz.
Kredi Ücretini Ödediğim Dersin Açılmadığı Durumda Ne Olur?
Yaz Okulu takviminde belirtilen ilgili tarihte mesai bitimine kadar gelen başvurular için ödenen ücretin tamamı iade edilmektedir. Aksi bir durum söz konusu olursa Öğrenci İşlerine başvurmakta fayda var.
Yaz Okulu´nda Başka Bir Üniversiteden Ders Almak Mümkün müdür?
Öncelikle diğer üniversitedeki ders içeriğinin dersiniz ile örtüşmesi beklenmektedir. Başka yükseköğretim kurumlarından ders alarak ders ve kredi tanıtmak isteyen öğrencilerin, öncelikle kayıtlı oldukları fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarının yönetim kurullarına başvurarak; hangi üniversite, fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu veya programdan hangi dersleri almak istediklerini belirtip, alınan derslerin hangi koşullarla tanınabileceği konusunda ön karar aldırmaları gereklidir. Öğrenci, dışarıdan aldığı dersi başarıyla tamamlarsa sadece dersi geçmiş olarak kabul edilir, alınan notun genel ortalamaya etkisi olmaz.
Yaz Okulu´nda Açılmayan Dersler İçin Ne Yapılmalıdır?
Yaz Okulu Koordinatörlüğü’ne yeterli sayıda isimden oluşan talep dilekçesi gelirse, Koordinatörlük dersin açılması için ilgili bölüm ile özel bir çalışma yürütebilir. Ancak açılmamış bir derse yoğun talep olmasına rağmen ilgili dersin açılması kesin değildir.
Yaz Okulu´nda Dersten Çekilmek (Withdrawal) Mümkün müdür?
Takvimde belirtilen tarihlerde ücret iadeli ve ücret iadesiz olarak derslerden çekilmek mümkündür.
Yaz Okulu´nda Kayıt Danışmanından Onay Almak Gerekli midir?
Hayır. Yaz Okulu´nda eğer onay (consent) şartı varsa sadece ilgili dersin hocasından onay almak gerekebilir. Kayıt ya da ders ekleme/bırakmak (add-drop) için onay gerekmemektedir. Yine de mevcut danışmanınızdan Yaz Okulu planı için görüşmeniz tavsiye edilmektedir.
Yaz Okulu´nda Sınavlar Nasıl Olmaktadır?
Yaz Okulu´nda not değerlendirme sistemi dersin öğretim yılı içerisinde (güz-bahar) nasıl verildiyse aynı şekilde olmak zorundadır. Örneğin normal dönemde final sınavı olan bir dersin Yaz Okulu’nda da final sınavı olmak zorundadır. Yaz Okulu’nda telafi ve bütünleme sınavı yapılmamaktadır.
Bütünlemeye Kalan Ders/Derslerden Geçme Durumunda Ücret İadesi Nasıl Olmaktadır?
Yaz Okulu’na kayıt yaptıranlar öğrencilerin bütünleme sonuçları açıklandıktan sonra derslerden geçme durumu söz konusu olursa, ilgili öğrencilere iade başvurusu yapmaları durumunda geçtikleri derslere dair ücret iadeleri koşulsuz olarak yapılmaktadır. Bu durum da üniversiteye göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Yaz Okulunda Lisans-Önlisans Ayrımı Var mıdır?
Yaz Okulu’nda lisans veya önlisans öğrencisi olunması fark etmeksizin Yaz Okulu’ndan ders alınabilmektedir. Belirtilmeli ki Yaz Okulu’nda normalde en fazla 3 ders alma hakkı olsa da üniversiteden üniversiteye değişmekle birlikte ön lisans öğrencilerinin alabileceği ders sayıları daha az olabilmektedir.
Öte yandan, Açıköğretim Fakültesinde lisans ve önlisans okuyan öğrencilerin Yaz Okulu’nda en çok 5 ders alma hakkı vardır. Yaz okulu öğretim ücreti ise, alınan ders sayısından bağımsız olarak değerlendirilmektedir. Örneğin, Atatürk Üniversitesi AÖF – Yaz Okulu ücreti 250 TL’dir. Yabancı uyruklu öğrenciler için ise yaz okulu öğretim ücreti 500 TL’dir.
Diğer üniversitelerin AÖF – Yaz Okulu ücretlerini internet adreslerinden öğrenebilirsiniz.
Yaz Okulu Başvuru Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Yaz okulu başvuru dilekçesinde öğrencisi olduğunuz ilgili fakültenin dekanlığına hitap ederek başlamalısınız. Sonrasında kayıt yapmak istediğiniz dersin ismi, kodu ve kredisi gibi detayları belirtmelisiniz. En sonda da öğrenci bilgileriniz belirttikten sonra günün tarihi, isim-soyisim yazıp ve imzanızı atarak dilekçenizi hazır hale getirebilirsiniz. İlgili dilekçe örneğine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Not 1: Bazı üniversiteler, Yaz Okulu başvuruları için Öğrenci İşlerinden temin edilmek üzere kendi özel formlarının doldurulmasını talep etmektedirler. Bu durumda ek bir dilekçe yazmaya gerek kalmayacaktır.
Not 2: İlgili dilekçe örneği, Pamukkale Üniversitesinin internet sitesinde sunmuş olduğu dilekçeden yararlanılarak hazırlanmıştır.
Yaz Okulu Başvurusu Dilekçe Örneği
Yararlanılan Kaynaklar:
- Bilgi Üniversitesi. Bilgi Online Yaz Okulu – Sıkça Sorulan Sorular.
- Atatürk Üniversitesi AÖF. Yaz Okulu – Sıkça Sorulan Sorular.