Tretuvar (Kaldırım) Onarım Dilekçesi

Tretuvar Nedir? 

Tretuvar kelimesinin aslı Fransızca olmakla beraber orijinali trottoir’dir. Türkçe de turetuar olarak bilinmekle bazı inşaat sahalarında okunduğu şekilde yazılabilir.

Tretuvar Nasıl Yapılır?

Tretuvar yapımı için ilk olarak alt dolgu yapılıp, sıkıştırılır. Daha sonrasında tretuvar betonu dökülür ve olması gereken perdah ve tesviye işlemleri yapılır. Daha sonra tretuvar kaplaması neyse onunla alakalı malzeme uygulanır. Buna örnek verecek olursak; kilit, granit taşı olabilir. Sadece beton olarak da kalabilir. Sonrasında bordür olarak uygulama da yapılabilir.

Bu işlemler özen ve dikkat gerektirmektedir. Bina çevresini korumak amacıyla yapılan tretuvar işleminde ilk olarak dolgu sıkıştırılır. Dolgu sıkıştırılmasının ardından ideal beton dökülür ve zemini pürüzsüz hale getirmek için perdah işlemleri yapılır. Bu işlemler tretuvarın iyi bir şekilde koruma yapması adına başlangıçta yapılan önemli adımlardır. Perdah işleminin ardından tretuvar için seçilmiş olan kaplama malzemesinin uygulaması yapılır ve bu malzeme genel olarak granit, kil taşı gibi malzemelerden seçilir.

Tretuvar Seviyesi

1) Tretuvar Yüksekliği

Bina yapım aşamasındaki binalar için, binaların cephe aldığı yoldan tretuvar seviyesinden kot verilmektedir. Bu kot seviyesi kapsamında, tretuvar kırmızı kota göre belirlenmiş olan yol seviyesinden 18 santimetre kadar üst olacak şekilde kabul edilmektedir. Bu seviye binayı korumak ve suyun geçişini engellemek için yapılan bir işlemdir. Kot seviyesine uygun olarak yapılmayan tretuvarlar, binanın korunmasını güçleştirerek, su geçişini engellemeyecek ve binanın su almasına neden olacaktır. Bu neden dolayı tüm bina çevresi için tretuvar işlemi kot seviyesinin 18 santimetre üstünde olmalıdır. Çevresindeki yol kotuna veya sahaya göre yükseklik boyutunun 20-30 cm ölçülerini geçmemesi mühimdir. Aksi takdirde kullanışlı olmayacaktır. Ayrıca tretuvar taşı genişlik olarak belirli ölçülerle sabitlenmemiştir. Ölçüsü belirli olmamakla beraber genellikle 120-150 cm aralığındadır

2) Tretuvar Genişliği

Tretuvar taşı genişlik olarak belirli ölçülerle sabitlenmemiştir. Çünkü bu durum çevredeki şartlara göre değişebilir. Ölçüsü belirli olmamakla beraber yine de genellikle 120-150 cm aralığındadır. Malzemenin kaplaması bu kısımda önemli olabilir. Örnek olarak; 30×30 ise 30’ un katı olması gerekir.

3) Tretuvar Betonu

Genel olarak c12/15 c20/25 arasında tercih edilebilir. Yayaların yoğunluğuna maruz kalacağı için daha fazla düşük olan beton kullanılmamalıdır.

Tretuvar Onarımı Talep Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Tretuvar onarımı, yetersiz veya kırılmış kaldırımı olan kimi bölgeler için yapılır. Tretuvar onarım talebiniz için, aşağıdaki dilekçe örneğini ister el yazınızla ister word/pdf formatında indirip doldurunuz. Doldurduğunuz dilekçeyi tretuvar onarımı talep ettiğiniz bölgenin bağlı olduğu belediyeye teslim ediniz.

Tretuvar Onarım Talebi Dilekçe Örneği:

                  .............. BELEDİYE BAŞKANLIĞINA
                          Fen İşleri Müdürlüğü



      ............. mahalle .............. sokağımızda tretuvarın (kaldırım) onarılması için gereğini saygılarımla arz ederim. 


                                                                 Tarih
                                                              Ad Soyad
                                                                  İmza

Adres         :
T.C. Kimlik No:
Cep Tel       :
Exit mobile version