Suç Duyurusunda bulunma her Türk Vatandaşının hakkıdır, sikayet eden kişinin mağdur sıfadında olması zorunluluğu da yoktur. Yani bir kişi kendisini hiçbir şekilde etkilemese hatta suçlu kendi bile olsa suç duyurusunda bulunabilir ve yetkili Cumhuriyet Savcılıklarında işleme konur. Suç duyurusunda bulunmak yalnızca Türk Vatandaşlarının değil Türkiye Cumhuriyeti Devleti topraklarında olan kişilerin ve tüzel kişiliklerin suç duyurusunda bulunma hakkı vardır. Suçun Türkiye dışında işlenmiş olması suç duyurusunu geçersiz kılmaz Türkiye Cumhuriyeti Devleti toprakları üzerinde yaşayan kişi veya tüzel kişilikleri tarafı olan ve sınırlar dışında dahi yaşayan veya bulunan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulabilir. Suç duyurusunda bulunulan yani suçlanan kişinin de Türk Vatandaşı olması şartı aranmaz. Adliyeler adaletin tesisi için görev yapan kurumlardır ve herkese eşit mesafede kalarak suç duyurularını değerlendirerek işleme alırlar.
Suç Duyurularının tamamı gerçek suçtur denilemez , İnsanın var olduğu her yerde bir taraf , bir yorum , bir özne ve bir gerçek dışılık olabilir. Suç duyuruları , suç duyurusunda bulunan kişinin Adalet makamlarına bir suçu ihbar etmesinden ibarettir. O fiilin suç olup olamayacağına önce müracat edilen savcı ve daha sonra mahkeme safhasına gelirse Mahkemeler karar vermektedir. Bir suç duyurusunda suçlanan kişi daima suçlu olarak değerlendirilmez. Pek tabii suç duyurusu yapılan fiil suç olmayabilir veya suçlu suçlanan kişi olmayabilir , hatta suç duyurusu da hatalı olabilir.
Suç Duyuruları suçluların yakalanması ve cezalandırılması için önemlidir fakat belirgin duçlarda suç duyurusu yapılmasa da savcılıklar resen soruşturma açabilirler. Resen soruşturma açılabilmesi için bir kamu kurumunun veya devlet kolluk güçleri olan emniyet ve jandarmanın bildirimi gibi bir dayanak veya savcılığın suç olasılığı tesbiti yeterlidir. Yani bir hırsızlık olayı karakola intikal ettikten sonra mağdur şikayetçi değilse bile savcılık tarafından soruşturma açılır, veya yasadışı bir kumarhane emniyet güçlerince farkedilir ve işlemyapılırsa ilgili mevzuata göre soruşturma yapılır. Kısacası kanunlara göre suç sayılan fiiller gerçekleşirse suç duyurusu olmaksızın da soruşturma ve dava açılabilir. Bunu Türk Milleti adına mahkemeler yapar.
Suç duyuruları son derece dikkatli biçimde yapılması gereken başvurulardır, bunun sebebi suç duyusu ile şikayet edilen kişi yada kurum o suç fiilini işlemediyse veya iddaa gerçek dışı ise suçlanan kişi yada kurumun iftira , suç uydurma , suç atma , yalan beyan , devlet görevlilerinin usulsüz meşgul edilmesi gibi çok sayıda başlık ile gerçek dışı suç duyurusu yapan kişi hakkında hukuk yolu açıktır. Yani suç duyurusunda bulunan kişi suç duyurusu ile ilgili karşı taraf suçsuz ise sorumluluğu vardır ve maddi manevi tazminat ve hapis cezaları ile dahi karşılaşma ihtimali bulunmaktadır.
Bu sebepler ile suç duyuruları gerçek suçlarda ve gerçek suçlular için kullanılmalıdır. Suçlunun belirgin olmadığı suçlarda ise failin bilinmediği ifade edilerek Kamu güçlerince failin yakalanması talep edilmelidir. Birçok suç unsuru zaten emniyet güçlerinin polis merkezi amirlikleri ve emniyet müdürlükleri ve jandarma karakollarında ifade alınırken incelenmekte ve suçlar ile ilgili olası şüpheler ve şüpheliler resmi yazışmalar ile savcılıklara iletilerek soruşturma süreci başlatılmaktadır.
Suç duyurusuna bulunmak için Suç Duyurusu Dilekçesi yazılarak TC Cumhuriyet Savcılıklarına şahsen veya avukat vekil aracılığı ile başvuru yapılması gerekmektedir. Dilekçede başvuru yapan , sikayet edilen , suç konusu , suçun kısa açıklaması , hukuki sebepler ve istem bölümleri usulüne uygun biçimde yazılarak müracat yapılmaktadır. Sonraki aşamada Savcılık karar vererek soruşturmaya gerek görürse ilgili soruşturma dosyası açılarak soruşturma yapılacak ve suç ihtimali muhtemel görülürse dava açılabilecektir.
Mağduriyetiniz sizin için önemliyse ve suçun ispatını sağlayacak bilgi belge veya delillere erişme şansınız yoksa. Hukuki bilginiz yeterli değilse veya suçlamada bulunduğunuz kişi kişiler ile muhatap olmak istemiyorsanız. Suç duyurunuzu bir avukat aracılığı ile yapmanız menfaatinize olacaktır. Avukatınız suçu önce dinleyecek sonra size bunun suç olup olmadığı konusunda bilgi verecek ve savcılık yada mahkeme süreci hakkında bilgilendirme yapacak ve suçun gerçek bir suç olduğuna delilleri ile ispatı mümkün gözüküyor ise şikayetiniz ile ilgili sizi temsil edecektir. Bu sayede tüm hukuki süreciniz güven ile sürdürülebilecektir.
Aşağıda size sunacağımız Suç Duyurusu Dilekçe Örneği ikamet adresi önüne park ettiği aracından hırsızlık sonucunda dizüstü bilgisayarı çalınan bir kişinin savcılık makamına yazmış olduğu suç durusu bulunmaktadır. Binlerce çeşit suç olduğu için çok yaşanılan bir örnek vermeyi uygun gördük ve bu örnek size kendi suç duyurunuz için yeterli detay içeren bir örnek olacaktır.
Suç Duyurusu Dilekçe Örneği
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ................................. CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA
ŞİKAYET EDEN : (İSİM SOYİSİM TC NO)
ADRESİ : (İKAMET ADRESİ )
ŞİKAYET EDİLEN : FAİLİ MEÇHUL
SUÇ/KONU TARİHİ : (TARİH VE SAAT YAZINIZ)
SUÇ / KONU : Motorlu Taşıttan Hırsızlık
SİKAYET AÇIKLAMASI :
1- Suç tarihinden önceki gün 01.01.21 günü akşam 21:00 sularında aracımı ikamet adresimin bulunduğu sokakta muntazam şekilde park ettim , cam ve kapılarının kapalı ve kilitli olduğunu kontrol ederek ikamet adresime geçtim. Ertesi gün (suç tarihi) sabaha karşı 04:00 – 06:00 sıralarında aracımın arka sağ kapı camı kırılmak sureti ile aracıma izinsiz giren şahıslar tarafından aracıma zarar veirlmiş ve arac bagajında yer alan dizüstü bilgisayarım ve evrak çantam çalınmıştır. Evrak çantamda birkaç yazışma vb kişisel eşya bulunup maddi kıymeti ve önemi yoktur. Fakat dizüstü bilgisayarım çalınmıştır ve aracıma fiziken önemli zarar verilmiştir.
2- Sabah 08:00 sıralarında komşum ...................... tarafından bilgi verilmesi sonucunda hırsızlığın farkına vardım ve 155 Emiyet birimine şikayette bulundum.
3- Saat 09:00 sularında Emiyet Güçleri gelerek araç üzerinde inceleme yaparak parmak izi incelemesi ve çevre tanık ifadelerine başvurmuştur.
4- Saat 10:00 sularında bölge polis merkezine giderek resmi şikayette bulundum.
5- Hırsızlık suçu sonucunda mağduriyet yaşamam , suçluların yakalanarak cezalandırılmasını talep etmek adına Savcılığınıza müracat etme gerekliliği hasıl olmuştur.
YASAL NEDENLER : Mala zarar verme suçu , Motorlu Araçtan Hırsızlık Suçu
DELİLLER : Şikayet Dilekçesi , Emniyet Tutanakları ,
SONUÇ VE İSTEM :
Aracıma zarar veren kişi yada kişilerin belirlenerek yakalanmasını , maddi zararımın suçlular tarafından karşılanmasını, mağduriyetim (şikayetlerim) ve resen mahkeme esnasında yapılacak suçlamaların tamamı için cezalandırılmaları için gereğini saygılarım ile arz ve talep ederim.
Tarih :
İsim Soyisim:
İmza :