Sokağa Çıkma Yasağı Cezası İtiraz Dilekçe Örneği

Sokağa Çıkma Yasağı

Koronavirüsün hızla yayılmasını önlemek amacıyla kısmi sokağa çıkma yasakları uygulanmaya başlanmıştı ve sokağa çıkma yasağı bulunan günlerde dışarı çıkanlara yasak nedeniyle para cezaları kesilmişti. Her ne kadar sokağa çıkma yasağı artık kaldırılmış olsa da yasağın olduğu dönemden ceza kesilen vatandaşlar, gecikmiş olarak cezaya itiraz etmek isteyebiliyor.

Sokağa çıkma yasağının ihlal edildiği durumlarda kesіlen cezalara іtіrаz etmek mümkün. Para cezası kesilen vаtаndаşlаrın, cezanın kendisine tebliğ іtіbаren 15 günlük süre içerisinde itiraz etme hakkı bulunuyor. Belirtilen süre içerisinde hazırlanacak olan itiraz dіlekçesi іle Sulh Cezа Hаkіmlіğіne bаşvuru yаpаrаk sоkаğа çıkmа yаsаğı cezаsınа іtіrаz etmek mümkün.

Sokağa Çıkma Yasağı Ne Zaman Başlıyor?

Ülkemizde, koronavirüsle mücadele kapsamında, hafta içi her gün saat 22.00 – 05.00 arası, hafta sonu da sadece pazar günü, cumartesi gecesi saat 22.00’den başlamak üzere pazartesi günü saat 05.00’e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmaktaydı. 21 Haziran’da gerçekleşen son kabine toplantısında duyurulan kararlara göre tüm bu tedbirler, 1 Temmuz’dan itibaren olmak üzere kaldırıldı. Ayrıntılar için yazımızın sonundaki “Ek Bilgilendirmeler: Koronavirüse Karşı Alınan Son Tedbirler” başlığına göz atabilirsiniz.

Sokağa Çıkama Yasağı Cezası Ne Kadar?

Koronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı zaman dilimleri içerisinde Sokağa çıkma kısıtlamasına uymayan kişilere, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi uyarınca 3 bin 150 TL idari para cezası kesilmektedir.

Sokağa Çıkma Yasağı Ceza Sorgulama

Koronavirüs salgını nedeniyle tüm yurtta uygulanan sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Sokağa çıkma yasağını ihlal eden vatandaşlar, yasalar nezdinde cezaya tabi tutulmaktadır. Cezaya çarptırılan vatandaşlar e-Devlet üzerinde sorgulama yaparak cezalarının detaylarını öğrenebilir ve diledikleri takdirde ödemelerini yapabilirler.

Sokağa Çıkma Yasağı Cezası Nereye Ödenir?

Yapılandırılan borçlar, tercihe göre peşin veya taksitler halinde ödenebilmektedir. Peşin ödemeler, ilk taksit ödeme süresinin son gününe kadar yapılabilmektedir. Yapılandırılan idari para cezalarının tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi durumunda cezada %25 indirim uygulanmaktadır.

Cezanızın ödemesini, dilerseniz e-devlet üzerinden dilerseniz vergi dairesinde banka/kredi kartı ile yapabilirsiniz.

Sokağa Çıkama Yasağı Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal eden kişi, itiraz etmek için Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuruda bulunabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, kişinin cezanın alındığı günden sonra 15 gün içerisinde gerekli başvuruyu yapmasıdır. Aksi halde kişi, belirlenen süre zarfında herhangi bir itiraz başvurusunun bulunmaması durumunda idari para cezasını kesin bir şekilde ödemekle yükümlü olacaktır. 

Sulh Ceza Hakimliğine, yazımızın sonundaki dilekçe örneğini tarafınıza göre doldurarak ister el yazınızla isterseniz word formatında teslim edebilirsiniz.

Ek Bilgilendirmeler: Koronavirüse Karşı Alınan Son Tedbirler

1. HES Kodu

Son düzenlemelere göre seyahat edebilmek veya AVM gibi yerlere giriş yapabilmek için HES kodu alınması zorunlu hale geldi. HES kodunun ne olduğunu ve nasıl alınacağını öğrenmek istiyorsanız Hayat Eve Sığar internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

2. Son Normalleşme Tedbirleri

Cumhurbaşkanı, 21 Haziran’da gerçekleşen kabine toplantısında alınan kararları kamuoyuna duyurmuştu. Buna göre, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere alınan kararlar şöyle:

  • Sokağa çıkma kısıtlamaları tümüyle kaldırıldı.
  • Şehirler arası seyahat kısıtlamaları kaldırıldı.
  • Toplu taşımalarda yaş sınırı kaldırıldı.
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında normal mesai düzenine geçildi.
  • HES kodu uygulaması yaygınlaştırılacak, sürdürülecek.
  • Müzik kısıtlaması 24.00’e çekildi.

Alınan kararlar ağustos ayı itibarıyla da hala geçerliliğini korumaktadır.

3. Aşı ve Yüz Yüze Eğitim

11 Ağustos 2021 Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yüz yüze eğitime ilişkin bahsettiklerinden bir kesit:

“En net ve yüksek sesle ifade etmek isterim ki tüm okullarımız zamanında açılacak. Yüz yüze eğitimden vazgeçmemiz kesinlikle mümkün değildir. Tüm seviyelerde okullarımız yüz yüze eğitim verecek, uygulamalı eğitimler aralıksız olarak devam edecektir. Artık aşı var.

Koşullar ne olursa olsun öğrencilerimizi koruyarak uygulamalı ve yüz yüze eğitime devam edeceğiz. Gerek ilk ve orta öğretimde gerekse yükseköğrenimde öğrencilerimizi ve ailelerini koruyacak tedbirleri alarak, tüm hazırlıklarımızı yaparak eğitime ara vermeden gelecek eğitim öğretim dönemini karşılayacağız.”

Sonuç olarak, ilköğretimden liseye tüm okulların gerekli tedbirler çerçevesinde açılacağını ve en önemlisi vatandaşların da aşı olması gerektiği görüşü hakim. Öte yandan, üniversiteler için net bir karar alınmamış olsa da aşılanmanın önemi her fırsatta dile getirilmektedir.

Aşı randevusunu ister MHRS internet sayfası üzerinden ister 182’yi arayarak çok kısa bir süre içerisinde alabilirsiniz. Aşı randevunuzu dilerseniz devlet hastanelerinden dilerseniz özel hastanelerden ücretsiz bir şekilde alabilirsiniz. MHRS üzerinden online aşı randevusu almak için tıklayınız.

Öte yandan nasıl aşı randevusu alınabileceğinin yanı sıra aşının etkileri, faz çalışmaları ve şimdiye kadar ki toplam yapılan aşı sayısına, T.C. Sağlık Bakanlığı Covid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu üzerinden öğrenebilirsiniz. Örneğin, Covid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformunda 1, 2 ve 3. dozu kapsayan toplam 80 milyonu aşkın kişinin aşılandığı görülmektedir.

Sokağa Çıkma Yasağı Cezası İtiraz Dilekçe Örneği

                     ...... SULH CEZA MAHKEMESİNE


İTİRAZ EDEN:

ADRES:		

İDARİ PARA CEZASI MİKTARI: 

İTİRAZ KONUSU: Sokağa çıkma yasağı idari para cezasına itirazımdır.

İTİRAZLARIM:
      1. Bakanlık tarafından genelge ile sokağa çıkma yasağı gerekçesi olarak İl Özel İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi ile Umumi Hıfzısıhha Kanununun 27 ve 72. Maddeleri gösterilmektedir. İl İdaresi Kanunu açık şekilde Valilere bazı konularda karar verme ile tedbir alma yetkisi sağlamış ise de, bu kanuna dayalı olarak sokağa çıkma yasağı verilmesinin Anayasa’nın 2. Maddesi kapsamında düzenlenen “hukuk devletinin belirlenmesi” ilkesine aykırılık teşkil ettiğini değerlendirmekteyim. 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanununun 27 ve 72. Maddesi incelendiğinde ise hastalara ve şüpheli vakalara yönelik ev veya hastanelerde belirli süre karantinaya alınması, seyahat eden kişilere yönelik muayene uygulanması, belirli bir mahalde bulunan salgınlara ilişkin karantina uygulanması gibi yetkiler içermektedir.
      2. Bu sebeplerden ötürü İl İdare Kanunun ile Umumi Hıfzısıhha Kanunu kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağının Anayasamıza ve diğer kanunlara aykırı olduğunu düşünmekteyim. Zira Anayasanın 13. Maddesi içeriğinde temel hak ve özgürlüklerin yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplerin oluşması durumunda kanunla sınırlandırılabileceği belirtilmektedir. Yine tarafıma ceza kesilmesine neden olan sokağa çıkma yasağı kanun ile değil, genelge ile uygulanmaya başlanmıştır. Bu uygulama Anayasanın özüne aykırıdır.

SONUÇ VE İSTEM: İtirazlarım çerçevesinde tarafıma haksız yere uygulanan, idari para cezasının iptal edilmesi hususunda gereğinin yapılmasını arz ederim. .../.../....

                                                                
					                Ad Soyad
                                                            İmza

Maske takmama cezası ile ilgili tüm detaylara ise buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version