Seçmeli Ders Muafiyeti Dilekçesi

Seçmeli Ders Nedir?

Her üniversitede farklı ölçütler ve seçim sepetinden oluşturulan dersler bütünü. Kimi üniversite ve/veya fakültede bu ders grubunun “zorunlu” tutulan bir program dışı ders kotası mezuniyet için mevcut tutulmaktadır. Kimilerinde ise bu kota olsun ya da olmasın, fakültelerin akademik kadro şişkinliğinden kaynaklanan sorunlar, bireyin haftalık ders programı itibarıyla aynı güne tanımlanan birden fazla ders içerisinden ilgisini çeken yalnızca bir dersi alabilmesine neden olabilmektedir.

Seçmeli Derse İlişkin Sık Sorulan Sorular

1) İstediğim Seçmeli Dersleri Alabilir miyim?

Evet, programınız için açılmış olan seçmeli derslerden almanız gereken yeterli kredi kadar istediğiniz dersi alabilirsiniz.

2) Kaç Tane Seçmeli Ders Almalıyım?

Dönem için gerekli olan seçmeli ders kredisi kadar ders almalısınız.
Bu kredi değeri bazen tek derse (işyeri eğitimi gibi) karşılık gelirken bazen 3-4 veya 5 derse karşılık gelebilir.

3) Bir Dönem Fazla Seçmeli Ders Alırsam Herhangi Bir Dönemdeki Eksik Seçmeli Dersime Sayılır mı?

Hayır, bir dönemde krediniz yeterli olsa dahi almış olduğunuz seçmeli ders farklı dönemin dersi ise eksik dersiniz yerine sayılmaz

Seçmeli Ders Nasıl Alınır? AÖF Ders Seçme

Seçmeli dersler, öğrencinin kayıtlı olduğu üniversitenin öğrenci bilgi sisteminden yapılmaktadır. Örneğin Atatürk Üniversitesi öğrenci bilgi sisteminde seçmeli dersler adım adım şöyle alınmaktadır:

1) obs.atauni.edu.tr sayfasına girilir.

2) Program Birim \ Program İşlemleri \ Ders Açma sayfası açılır. Üniversite Seçmeli Dersin açılacağı AKDEMİK YIL seçilir ve YENİ DERS EKLE butonuna tıklanır. DERS SEÇİNİZ kutucuğuna ÜNİVERSİTE SEÇMELİ DERS yazılarak ders bulunur. REFERANS DERS SEÇİNİZ kutucuğuna referans olacak (Üniversite seçmeli ders statüsünde okutulacak) ders yazılarak bulunur. Bu ders için DERS KODU ve DIŞ KONTENJAN bilgisi yazılıp, diğer kriterler seçilir.

3) Program Birim \ Program İşlemleri \ Müfredat Dersleri sayfası açılır. Diğer birimlerde açılan Üniversite Seçmeli Dersi kendi öğrencilerine aldırmak isteyen birimlerde; AKDEMİK YIL seçilir ve SEÇMELİ DERS butonu ve DERS EKLE butonuna tıklanır. Açılan DERS EKLE popapında kutucuğa ÜNİVERSİTE SEÇMELİ yazılarak 68739 kök kodlu ders seçilir.

4) Müfredata eklenmek istenilen Üniversite Seçmeli dersin KODU yazılır, DÖNEMİ belirlenerek, ders tipi “SEÇMELİ” olarak seçilir ve KAYDEDİLİR. Üniversite seçmeli ders statüsünde dersi açan birim ile bu statüde açılan dersi öğrencilerine aldırmak isteyen (Müfredatına ekleyen) birimin bu işlemleri eksiksiz olarak tamamlamaları halinde ders kayıt döneminde öğrenciler bu dersler için sorunsuz bir şekilde kayıt yaptırabileceklerdir.

Kaç Tane Seçmeli Ders Alınabilir?

Üniversiteden üniversiteye değişse de bölümdeki her öğrenci genelde en az 4 tane “ortak seçmeli ders” almakla yükümlüdür. Ancak aralarında Boğaziçi Üniversitesi’nin de bulunduğu bazı üniversitelerde durum tamamen farklıdır. Bu üniversiteler, 3 ve 4. sınıfta alınması gereken derslerin neredeyse %75’ini öğrencinin inisiyatifine bırakmaktadır. Öğrenci, 1. ve 2. sınıfta aldığı dersler ile kayıtlı olduğu programa ilişkin gelecekteki muhtemel ilgi duyduğu alanı belirler ve son iki yılında derslerini buna göre seçer.

Seçmeli Derslerden Nasıl Muaf Olunur?

Kimi öğrenciler daha önce bulunduğu üniversitede aldığı bazı derslerin, şu anki bulunduğu üniversitedeki seçmeli dersler ile aynı olmasından dolayı, bu derslerden muaf olmak ister. Bu durumda öğrencinin yapması gereken bağlı olduğu kurumdan bizzat alabileceği seçmeli ders muafiyet formunu doldurmanın yanı sıra aşağıdaki dilekçe örneğini doldurarak ilgili birime teslim etmektir.

Seçmeli Ders Muafiyeti Dilekçesi:

                                  T.C.
                      ............. ÜNİVERSİTESİ
                   .................... MÜDÜRÜLÜĞÜNE
						       Şehir


	Yüksekokulunuz ................... programına kayıtlı ........... numaralı öğrenciyim. 
        Birinci sınıf spor ve sanat seçmeli dersler gurubunda yer alan ve geçtiğimiz akademik yıllarda almakla yükümlü olduğum ancak geçemediğim/hiç almadığım derslerden muaf olmak istiyorum.

        Gereğini saygılarımla arz ederim. 


                                                                   Tarih
                                                                Ad-Soyad                                                                                               
                                                                    İmza


Adres:
Cep Tel:
E-posta: 

Yararlanılan Kaynaklar

  1. Atatürk Üniversitesi, Seçmeli Ders Kılavuzu. (Erişim tarihi: 03.04.2021) https://atauni.edu.tr/tr/universite-secmeli-ders-kilavuzu
  2. İnegöl Meslek Yüksekokulu, Ders Alma. (Erişim tarihi: 03.04.2021) https://uludag.edu.tr/inegol/konu/view?id=438&title=ders-alma
Exit mobile version