ÖSYM Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi bir kamu kurumudur, üniversite sınavı, Kamu Personeli Seçme Sınavı, Kamuda çalışan kariyer meslek grupları sınavları gibi birçok toplumu ilgilendiren , başarı sıralaması ile hak kazanılan eğitim , yetkinlik ve atama seviye sınavı ÖSYM tarafından yapılır.
Sınavların hazırlanması , sunulması , sınavın yapılması , sınav sonuçlarının değerlendirilmesinin güvenli ve adaletli biçimde yapılması ÖSYM nin sorumluluğundadır. Geçtiğimiz yıllarda bizlerin öğrenciliğinde internet öncesi dönemde tüm sınavlara formlar doldurup sıra beklenerek başvurulan , sonuçların posta yolu ile yollandığı , her bir sürecin haftalar sürdüğü ÖSYM tarafından yapılan sınavlar günümüzde internet üzerinden başvurulur, sonuçları çok hızlı verilir ve dünyaya örnek olabilecek bir toplum sınav yönetimi sistemleri olarak karşımıza gelmektedir.
Lisansüstü eğitim için genel yeterlilik sınavı olan ALES ve dil sinavları olan KPDS YDS ve Yökdil gibi sınavlar da ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Hatta mevzuatta tüm ulusal katılım olan sınavların ÖSYM tarafından yapılması veya yönetilmesi gerekmektedir.
Günümüzde YKS Yükseköğretim kurumları sınavı yani üniversite sınavı , EKPSS Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı , TUS Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş sınavı , DGS Dikey Geçiş sınavı yani önlisans mezunları için lisans eğitimine giriş sınavı , YDUS Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı , YÖKDİL Yükseköğretim Programları Yabancı Dil Sınavı , KPSS Kamu Personeli Seçme Sınavı , ALES Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı , YDS Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı , DUS Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı , EUS Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı sınavlaır ÖSYM Tarafından yapılmaktadır.
Bunların dışında Resmi Kamu Kurumlarının Hazine ve Maliye Bakanlığı İç Denetçi , Adalet Bakanlığı İcra , Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Sınavları, Milli Savunma Üniversitesi Sınavları , Sayıştay Sınavları , Askeri Lise ve MSU Geçiş sınavları , Yurtdışı Lisansüstü Eğitime başvuru yeterlilik sınavları , Mühendislik Tamamlama Giriş sınavları gibi birçok kamu sınavı da ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Web Sitesine Erişim linkleri yazımızın sonunda yer almaktadır.
ÖSYM nin temel ve en yaygın kullanılan başvuru yapma ve sonuç görüntüleme işlemleri yıllardır online yani çevrimiçi olarak web sayfası üzerinden kullanılabilmekte ve Edevlet girişi ile de kullanılabilmektedir. Fakat sınav sonucu itirazı veya online hizmetlerde yer almayan tüm konular için ÖSYM e dilekçe yazılması gerekmektedir.
Genel olarak ÖSYM ile ilgili çevrimiçi hizmetler dışındaki tüm taleplerinizi dilekçe yolu ile iletmeniz gerekmektedir. Dilekçe için ÖSYM tarafından belirlenen genel amaçlı dilekçe üzerine elle yazılması tercih edilmektedir, bu sebeple aşağıda sizle paylaştığımız dilekçeyi çıktı alarak elle doldurunuz ve PTT ile “ÖSYM DMS Bürosu” ünvanına veya şahsen “Karyağdı Sokak no 28 Aşağıayrancı / Ankara” adresine teslim ediniz. PTT dışında gönderilen gönderiler kabul edilmemektedir ve yalnızca şahsen müracatlar kabul edilmektedir.
ÖSYM Mevzuatına göre belirli bir başvuru ücretinin banka hesabına yatırılması gerekmektedir , bu konu ile ilgili ÖSYM web sitesinden güncel tutarı ve banka yöntemini öğrenerek bankaya ilgili ücreti yatırmayı unutmayınız. Ayrıca ÖSYM aday işlemleri web sayfasından evrak referans numarası alarak dilekçenize referans numarası yazmayı unutmayınız. Tüm sınav öncesi sınav ile ilgili dilekçelerin en geç 15 gün kala PTT teslimi ve sınav sonrası her çeşit itirazın en çok 1 hafta içinde ÖSYM ulaşacak biçimde gönderilmesine özen gösteriniz. Bu süreler dışındaki başvurular ve ücreti yatırılmamış başvurular işleme konulmamaktadır.
ÖSYM Genel Amaçlı Dilekçe
ÖSYM Genel Amaçlı Güncel Dilekçe Web Sayfası https://www.osym.gov.tr/TR,2732/genel-amacli-dilekce-ornegi.html
ÖSYM Sınav Soruları ve Cevapları https://www.osym.gov.tr/TR,12910/2017.html
ÖSYM Sonuç Açıklama Sayfaları https://sonuc.osym.gov.tr/