Kaçak geçiş tanımı aslında biraz sert bir ifadedir, doğrusu ödemesiz geçiş olmalıdır. Her Türk Vatandaşı seyahat hakkına sahiptir ve aksi bir yasak yada kısıtlama olmayan bir zamanda masraflarını kendileri üstlenerek diledikleri yere seyahat edebilirler, bu hakları anayasa ile korunmaktadır. Bu ifadedeki kaçak geçiş ödemesiz geçiş olarak bunca yıl düzeltilmemiş olsa da gerçeği ödemesiz geçiş ifadesidir. Türk vatandaşı kaçak geçmez çünki geçiş yapmak hakkıdır ama belirli yolların geçiş ücretlendirmesi olduğu için bu ücreti ödemediği için ödemesiz geçiş yapmış olur.
OGS otomatik geçiş sistemi artık yavaş yavaş yerini daha yüksek oranda doğru tespit yapan ve altyapı maliyeti daha düşük olan HGS sistemi ile yenilenmektedir. OGS Kaçak geçişi yani ödemesiz geçiş birçok sebep ile olabilmektedir. Genellikle okuma hataları ve hız kuralına uymama olarak değerlendirilmektedir.
Kaçak geçişler genel olarak köprü ve ücretli otoyollarda olmaktadır, diğer karayollarında seyahat ücretsizdir. Günümüzde Karayolları Genel Müdürlüğü nün işletmesinin dışında yap işlet devret ve kamu özel ortaklığı ile inşa edilen otoyol , köprüler ve tüneller de bulunmaktadır. Bu konuda mevzuat biraz farklılaşmaktadır.
Kaçak geçişi hangi kurumun sorumluluğunda olan bir bölgede gerçekleştirdiyseniz o kuruma başvurmanız gerekmektedir. Devlet yollarındaki ücretli geçişlerden kaçak geçtiyseniz Karayolları Genel Müdürlüğüne, Özel işletme tarafından işletilen otoyollardan geçtiyseniz de ilgili özel şirkete dilekçe ile müracat etmeniz gerekmektedir.
Genellikle Kaçak geçişler okuma hataları yani araçtaki etiketin okunamaması , okuma bölgesinden hızlı geçiş veya plaka hataları sebebi ile olabillmektedir. Bu gibi durumlarda aslında araç fiziken o yolu kullanmış fakat ödemesi tahsil edilememiştir. Bazı durumlarda da etiket üzerinde bakiye bulunmadığı için ödeme yapılamadığı için kaçak geçiş duruma geçen geçişler vardır.
Tüm ödemesi bir sebep ile yapılamayan geçişler için resmi bir süre 15 gündür bu süre takvim günü olarak hesaplanır ve tatiller de dahildir. Bu süre içinde ceza ve kaçak geçiş durumu olmadan ödeme yapılabilmektedir. Hatta birçok kurum 15 gün içerisinde bakiye yüklenirse etiketler üzerinden tahsilat da yapmaktadır. Bu süre geçtikten sonra ilgili ödemesiz geçiş kaçak geçiş olarak işleme alınır ve geçiş ücretindeki indirim varsa iptal edilir, 4 ila 10 katı arası artırılmış olarak geçiş ücreti borçlandırılır. Borçlar yüzünden araç satışı veya muayenesinin yapılamaması durumu da sözkonusu olmaktadır.
Geçişlerde bazı durumlarda da hatalar olabilmektedir, bu durumlar genellikle plakanın yanlış okunması veya giriş kaydı olmayan otoyollarda en yüksek mesafe olarak ücretlnedirme olarak karşımıza gelmektedir. Yani plakanın hatalı okunması sonucunda hiç geçmediğiniz bir yerden ödemesiz geçmiş gibi ceza almanız veya ödeme yapmanız, veya otoyolun sadece bir kısmını kullanmanıza rağmen tüm otoyolu kullanmış bedeli ödemeniz. Bu iki durumda da bu ücretlendirme hatalıdır ve düzeltilmesi için ilgili kuruma başvurmanız gerekmektedir.
İtirazlar yalnızca plaka okuma hataları ve hiç geçmediğiniz yollardan geçmiş gibi göründüğünüz durumlarda ve hatalı okuma yüzünden ücret yada ceza ödediğiniz geçişler için geçerlidir. Geçmiş olduğunuz etiketinizde bakiye olmadığı için ödemesiz duruma geçen ve 15 gün süresi geçtiği için cezalı duruma düşen geçişler için yapacağınız itirazlar kabul görmeyecektir. Yalnızca maddi hata , elektronik hata veya insan hatası ile geçmemiş olduğunuz yollar ile ilgili ödeme ve cezalara itiraz edebilirsiniz.
İtirazlarınızda ben geçmedim gibi bir ifade genellikle anlamlı olmamaktadır, bütün büyük otoyollarda yüzlerce kamera vardır ve okuma bölgelerinin tamamında kamera vardır, tüm itirazlar ilgili gün ve saatteki kamera kayıtları incelenerek değerlendirilmektedir ve kamera görüntüsü ile tespit edilebildiği için gerçek dışı itirazlarda bulunmamanız gerekmektedir.
Geçiş yapmadığınız veya hatalı okuma bulunan geçişleriniz ile ilgili itirazlarınız için aşağıda sizinle paylaşmış olduğumuz OGS Kaçak Geçiş İtiraz Dilekçesi örneğini kullanabilirsiniz. Tüm bilgileri gün ve saat ile belirtmeniz zorunludur. Geçişler için sayısız alternatif bulunduğu için size birkaç dilekçe örneği sunacağız bunları değerlendirerek sizin durumunuza en yakın dilekçeyi düzenleyerek şahsen teslim ediniz. Dilekçeler kaçak geçişin göründüğü kuruma yani devlet yolları için Karayolları Genel Müdürlüğüne , özel yollar için işletmeci şirkete yazılmalıdır. Şahsen teslim edilmelidir veya PTT yolu ile gönderilmelidir.
Aşağıda 2 farklı dilekçe vardır biri hiç geçiş yapılmayan yolda hatalı geçiş itirazını biri de farklı gişeden girilen karayolunda farklı gişeden giriş görüldüğü durum ile ilgilidir. Sizin durumunuzu tarih ve saatleri ile açık bir şekilde bir paragraf olarak izah ederek talebinizi sununuz.
OGS Kaçak Geçiş İtiraz Dilekçe Örneği
Karayolları Genel Müdürlüğüne
Dilekçe Konusu : Hatalı geçiş kayıtlarınız hakkında düzeltme talebimden ibarettir.
Araç Plakası :
Marka Modeli :
Şase Numarası :
OGS / HGS Hesap Numarası :
İsim Soyisim :
TC Kimlik No :
İkamet Adresi :
Cep Telefonu :
Eposta Adresi :
Edevlet sistemi üzerinden Karayolları Geçiş Bilgileri Sorgulama ekranını kullarak yaptığım sorgulamada, Kurumunuzun yetkili olduğu ............................... karayolunda ........................... istikametinde seyerederek .................... Tarihi ................... Saatinde yer alan kaçak geçiş kaydım olduğunu görmekteyim.
İlgili gün ve saatte belirtilen bölgeden geçmediğimi, kayıtlarınızın hatalı olduğunu saygı ile belirtirim. Geçiş kayıtlarının incelenerek hatanın düzentilmesi , tahsilat yapılmışsa iadesi , ceza düzenlenmişse iptali için gereğini saygılarım ile arz ederim.
Tarih :
İsim Soyisim :
İmza :
Karayolları Genel Müdürlüğüne
Dilekçe Konusu : Hatalı geçiş kayıtlarınız hakkında düzeltme talebimden ibarettir.
Araç Plakası :
Marka Modeli :
Şase Numarası :
OGS / HGS Hesap Numarası :
İsim Soyisim :
TC Kimlik No :
İkamet Adresi :
Cep Telefonu :
Eposta Adresi :
Edevlet sistemi üzerinden Karayolları Geçiş Bilgileri Sorgulama ekranını kullarak yaptığım sorgulamada, ....................... Günü .............................. Saatleri arasında Kurumunuzun yetkili olduğu .............................. Otoyoluna .................................. gişesiden giriş yapmış ve ............................ Gişesinden çıkış yapmış gözükmekteyim. Bu bilgi hatalıdır, girişimi ............................. gişesinden ................ saatlerinde yaparak belirtilen gişeren çıkış yapmış durumdayım. Giriş kaydımın hatalı olması sebebi ile olması gerekenden yüksek ücret ve/veya ceza uygunlanmıştır.
İlgili gün ve saatte yukarıda izah ettiğim biçimde karayolunu kullandığımı, kayıtlarınızın hatalı olduğunu saygı ile belirtirim. Geçiş kayıtlarının incelenerek hatanın düzentilmesi , fazla tahsilatın iadesi , ceza düzenlenmişse iptali veya düzeltilmesi için gereğini saygılarım ile arz ederim.
Tarih :
İsim Soyisim :
İmza :
Karayolları OGS Geçiş Bilgileri Sorgulama Sayfası EDevlet Girişi https://www.turkiye.gov.tr/karayollari-ogs-gecis-bilgileri-sorgulama
Karayolları Genel Müdürlüğü Geçiş İhlali Sorgulama https://webihlaltakip.kgm.gov.tr/WebIhlalSorgulama/Sayfalar/Sorgulama
HGS çağrı merkezi Mesai Saatlerinde çalışmaktadır : 0850 460 60 60