KYK Kredi/Burs Nakil Başvurusu Nasıl Yapılır?

KYK Bursu Nedir? Öğrenim Kredisi Nedir?

Burs karşılıksız alınan parayı, öğrenim kredisi de karşılıklı alınan parayı temsil eder. Yani burs aldıysanız bunun öğrenciliğiniz sonrasında bir ödemesi olmaz. Ancak öğrenim kredisi mezun olduktan sonra geri ödenir. KYK bursu sadece belli sayıda öğrenciye verilirken, KYK öğrenim kredisi başvuru şartlarına uyan tüm öğrencilere verilmektedir.

Not: Aynı anda hem burs hem öğrenim kredisi alınamaz!

Kredi/Burs Alırken Başka Bir Öğretim Programına Kayıt Yaptıran (Yatay Geçiş, Dikey Geçiş, Merkezi Yatay Geçiş ile) Öğrenciler Kredinin/Bursun Devam Etmesi İçin Ne Yapmalıdır?

Kurumumuzdan kredi/burs almakta iken yatay geçiş/dikey geçiş ile öğretim kurumu değiştiren öğrenciler, e-devlet üzerinden müracaat etmeleri halinde durumları araştırılmakta ve bir değerlendirme yapılmaktadır.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Burs başvuruları yaparken imzalanan taahhüt gereğince eğitim durumundaki değişikler, en geç bir ay içerisinde Kredi Yurtlar Müdürlüğüne bildirilmelidir. En geç bir ay içerisinde eğitim durumundaki değişiklikler bildirilmediği taktirde burs veya kredi kesilir.

KYK bursu/kredisi, öğrencinin YÖKSİS (Yükseköğretim Bilgi Sistemi) eğitim bilgileri güncel değilse de kesilir.

Kısaca, burs/kredi alıp da okuduğu üniversiteyi değiştiren öğrenciler, eski okullarında aktif öğrencilikleri son bulduğu anda e-Devlet üzerinden KYK kredi/burs nakil başvurusu yapmak zorundadır.

Not: Burs alan bir öğrenci, yatay geçiş yaptıktan sonra bursunun kesilmemesi için eski okulundaki not ortalamasının 4’lük sistemde 2’nin altında olmaması gerekmektedir.

KYK Burs ve Kredi Nakil Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Devlet’e burayı tıklayarak giriş yapınız ve direkt olarak tıkladığınız bağlantıdaki adımları takip ederek nakil başvurunuzu gerçekleştiriniz.

KYK burs ve kredi nakil başvurusu yapıldıktan sonra Kredi Yurtlar Müdürlüğünün yapacağı inceleme bir ayı bulabilmektedir. Başvuru yapılan ayın bursu diğer aya sarkabilir. Kredi Yurtlar Kurumu tarafından KYK burs/kredi nakil başvurunuz değerlendirildikten sonra ödemeleriniz burs veya kredi olarak devam eder.

Not: Öğretim kurumu değişikliği sonrası bursu krediye dönen öğrenciler, isteğe bağlı olarak alacakları krediyi yine e-Devlet üzerinden iptal edebilir. Daha ayrıntılı bilgi için yazının sonundaki paragrafa göz atabilirsiniz.


Yazının devamında KYK burs/krediye ilişkin diğer pek çok detaya ulaşabilirsiniz.

KYK Burs ve Kredi Başvuru Şartları Nelerdir?

  • Ön lisans öğrencileri, 
  • Lisans öğrencileri, 
  • İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, ( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.)
  • Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez) 
  • ÖSYM sınav sonucunda ham puan bazında herhangi bir puan türünde ilk 100’e giren öğrenciler, 
  • Kurum Kuruluş Kanunu gereği, Yönetim Kurulu tarafından belirlenen, kıstaslara göre Amatör milli sporcu olan öğrenciler burstan yararlanabilir.

Not: Aynı evden farklı öğrenciler KYK bursu alabilir.

Burstan yararlanamayacak öğrenciler ise;

  • Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler, 
  • Öğretim kurumuna kayıt tarihi itibari ile bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler, 
  • Yabancı uyruklu öğrenciler, 
  • Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri, 
  • Normal öğrenim süresinden fazla ek süre öğrenim gören öğrenciler, 
  • Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler, 
  • Açık öğretim ve uzaktan  eğitim öğrencileri,
  • Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler, 
  • Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler burstan yararlanamaz.

KYK burs şartları değişkenlik göstermez. Her sene aynıdır.

KYK Burs ve Kredi Başvuruları Ne Zaman Yapılır?

2020-2021 öğrenim yılı için 28 Ekim’de başlayıp 3 Kasım Salı gününe kadar devam etti. 2021-2022 başvuru döneminin Ekim ayı içerisinde olması beklenmektedir. KYK burs ve kredisine aynı anda başvuru yapılır. Bazı öğrencilere burs bazı öğrencilere kredi çıkar. İki farklı başvuru yoktur. 

KYK Bursu ve Kredisi Hangi Durumlarda Kesilir?

Öğrencilerin en çok merak ettiği bir diğer konu da KYK burs ne zaman kesilir sorusudur. Sizler için derledik:

  • Başarısız olması, 
  • Ekim ayı itibariyle YÖKSİS kayıtlarında yıl sonu not ortalamasının 2.00 ve üzeri olmaması,
  • Öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması veya geçici olarak uzaklaştırılması, 
  • Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma, 
  • Sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmemesi, 
  • Öğretim kurumunu değiştirmesi esnasında, eski öğretim kurumunda bir yıl başarısız olması yada öğretimine bir yıl ara vermesi, 
  • Öğretim kurumunun kapatılması, 
  • Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alması, 
  • Kesin hükümle mahkum olması hallerinden öğrencilerin bursu kesilmektedir.

NOT: Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Burs-Kredi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile burs veya kredi verilmeyecek öğrenciler için düzenlenen yönetmelikte ‘asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip olan öğrenciler’ ibaresi yürürlükten kaldırıldı. Kredi veya burs alan öğrencinin, asgari ücret düzeyinde sürekli bir işte çalışarak bir gelire sahip olması halinde de kredisi kesilmeyecek.

KYK Burs ve Öğrenim Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Burs/kredi başvuruları her yıl kamuoyuna duyurulan tarihler arasında e-Devlet üzerinden alınmaktadır. e-Devlet şifresi olmayan öğrencilerin kimliği ile birlikte PTT şubelerine giderek mutlaka e-Devlet şifresi almaları veya diğer e-Devlet giriş yöntemlerinden birine (internet bankacılığı, e-imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı) sahip olmaları gerekmektedir. Burs başvurularını yapmak isteyen öğrencilerin, e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra arama butonuna Gençlik ve Spor Bakanlığı yazarak çıkan ekrana tıklaması ve alt sekmede yer alan Burs/Öğrenim Kredisi Başvurusu sekmesine gitmesi gerekiyor. Başvuru sırasında öğrenciden ekonomik, sosyal ve eğitim durumuna ilişkin bilgiler talep edilmekte ve bu bilgiler kamu kurumlarından alınan veriler ile karşılaştırılarak teyit edilmektedir.

KYK Burs Başvurusu Sırasında Gerekli Belgeler Nelerdir?

Burs/öğrenim kredisi müracaatında bulunan öğrencilerden sadece öncelik belgesi istenmektedir. Bunun dışında başvuru sırasında öğrenciden ekonomik, sosyal ve eğitim durumuna ilişkin bilgiler talep edilmekte ve bu ve bu bilgiler kamu kurumlarından alınan veriler ile karşılaştırılarak teyit edilmektedir. İstenilen belgeler başvuru sayfasında ve KYK adresinde ilan edilmektedir.

Öncelik Belgeleri

  • Şehit/Gazi çocuğu (Şehit bekar ise bekar kardeşi/gazi bekar ise kendisi) (İlgili Kurum ve Kuruluşlardan alınacak belge), 
  • Sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzerinde engelli olduğu belgelendirenler.(Tam teşekküllü Devlet Hastanesi) 
  • Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar (Kurumumuz tarafından araştırılacaktır.) 
  • Darüşşafaka Lisesinden mezun olanlar, (Kurumumuz tarafından araştırılacaktır.) 
  • Amatör milli sporcular (Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğünden, amatör futbolcular Futbol Federasyonundan teyit edilmektedir.)
  • Anne ve babası vefat edenler,(Kurumumuz tarafından Mersis’den alınmaktadır.)

Yukarıdaki belgeleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından alarak, belirlenen süre içerisinde “Söğütözü Mahallesi 2176 Sokak No:25 Çankaya /ANKARA ” adresindeki Kredi Dairesi Başkanlığına posta ile göndermeniz veya elden teslim etmeniz gerekmektedir.

KYK Bursunun Krediye Dönüşmesi Ortalamaya mı Bağlı Yoksa Derslerden Kalma da Etkili mi?

Hazırlık sınıfı öğrencileri hazırlık sınıfını geçerek bir üst sınıfa başlamaları, diğer sınıflarda ise 4’lük sistem üzerinden diploma notu 2 ve üzeri, 100’lük sistem üzerinden diploma notu 53,33 ve üzeri olan öğrenciler başarılı olarak değerlendirilmektedir. Diploma notu bu puanların altında kalan veya hazırlık sınıfını geçemeyen öğrencilerin bursu öğrenim kredisine dönüştürülmektedir.

Burs krediye dönüştüğü zaman ATM’lerde belirli bir süre içinde kredi almak isteyip istemediğiniz sorulmaktadır. Süreyi kaçırdığınız takdirde bursunuz krediye dönüşmektedir.

Genel ortalama (GANO) transkriptinizde görmeniz mümkündür. Dönem değil tüm okunan dönemlerin ortalamasıdır.

Burs Çıkmama Nedenini Öğrenebiliyor muyuz veya İtiraz Edebiliyor muyuz?

Maalesef böyle bir durum mümkün değildir.

Öğrenim Kredisi Bursa Dönüşebilir mi?

Kredi alırken durumunda sonradan değişiklik olanlardan; Yönetim Kurulunca belirlenen ‘öncelikli burs verilecek öğrenciler’ kapsamına giren öğrencilerin kredileri bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla öğrencilerin durumunda meydana gelen değişikliği izleyen ödeme döneminden itibaren bursa dönüştürülmektedir. Bu durumda bulunan öğrencilerin dilekçe ile Kurumumuz Genel Müdürlük adresine posta yoluyla ya da bizzat müracaat etmesi gerekmektedir.

Derslerinizde başarılı olmanız öğrenim kredisinin bursa dönüşmesine sebep değildir. Başarısızlıktan bursu öğrenim kredisine dönüşen öğrencilerin ise tekrar başarılı olsa da öğrenim kredileri bursa dönüşmesi söz konusu değildir.

Hem KYK Yurdu Hem Burs Çıkabilir mi?

Evet, çıkabilir. Yurt ve burs başvuruları birbirine bağlı değildir.

KYK Kredisi Nasıl İptal Edilir?

Yapılan başvuru sonucunda öğrenciye burs/kredi tahsisi yapılsa dahi e-Devlet üzerinde bulunan burs/kredi taahhütnamesi onaylanmadığı sürece öğrenciye ödeme yapılmamaktadır.

Öğrencilerin almakta oldukları burs/krediyi almaya devam etmek istememeleri halinde ise www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet şifreleri ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu bağlantısından burs/kredi vazgeçti (iptal) işlemini yapmaları gerekmektedir.

Görsel: WallpaperSafari

Exit mobile version