Kriptopara Dolandırıcılığı Şikayet Dilekçesi

Kriptoparalar konu edilerek yapılan dolandırıcılıklar hem bilişim hemde dolandırıcılık suçları olarak ortaya çıkmaktadır ve Kriptopara Dolandırıcılığı Şikayet Dilekçesi ile Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunularak soruşturma yapılması ve dava açılması talep edilmelidir.

Kriptopara Nedir ?

Kriptopara Dolandırıcılığı Şikayet Dilekçesi metin word ve pdf olarak yazımızın iletleyen kısımlarında mevcuttur ama genel olarak kriptopara ve blokzincir teknolojileri hakkında temel bilgileri sizler ile paylaşmayı yerinde buluyoruz.

Kriptoparalar blokzinciri teknolojileri kullanılarak üretilen menkul kıymetlerdir. diğer menkul kıymetlerden farklı olarak ortada herhangi bir mal , nesne , hizmet , emtia , şirket hissesi gibi somut yada soyut bir varlık yoktur.

Bilgisayar sistemleri tarafından üretilen ve kopyalanması , ilgili blokzinciri mimarisi dışında üretilmesi yada sahtesinin yapılması mümkün değildir. İlgili Kriptopara Organizasyonu tarafından sınırlı miktarda piyasaya sürülen kriptoparalar dünya üzerinde kriptopara borsaları olarak isimlendirilebilecek sistemler üzerinde alım ve satımı yapılan sanal menkul kıymetlerdir.

Kriptoparaları kim denetler ?

Kriptoparalar ile ilgili en büyük özgürlük ve aynı zamanda en büyük tehlike denetlemenin imkansıza yakın olmasıdır. Çünki normal menkul kıymetler gibi ülkelerin belirli şartları taşıdıkları için tescil ederek finansal işlem faaliyetleri yürütmesine izin verilen banka veya finans kuruluşları tarafından üretilmemekte ve yönetilmemektedir.

Dünyada menkul kıymet araçlarından fonların teknoloji ile harmanlanmış haline benzer bir menkul kıymet olan kriptoparalar, fonların aksine bir fon kurucusu ve yöneticisi ve aynı zamanda sorumlusu bulunmadan piyasada dolaşırlar.

Kriptopara teknolojisini geliştiren şirketler ve kriptopara borsaları gibi faaliyet gösteren alım satım platformları kendileri dahi kriptoparaların kimlerde ne miktarda bulunduğunu dahi bankacılık ve finans sistemlerindeki gibi takip edememektedir.

Aynı şekilde kriptoparaların hareketleri de bu kriptopara borsası gibi hareket eden platformlar üzerinde hiçbir standardı ve resmi borsalardaki gibi kayıt sistemi olmadan tam serbestlik ile alım satım yapılmaktadır.

Dünyada tüm ülkeler geçmiş deneyimler ile bankacılık ve finans sistemini belirli kurallar dahilinde çalıştırır ve isviçre ve BAE gibi istisna ülkeler haricinde neredeyse bütün gelişmiş ülkeler tüm bankacılık finans ve borsa sistemlerindeki para ve menkul kıymet hareketlerini çok detaylı olarak kaydeder , inceler ve denetler.

Fakat kriptopara dünyasında böyle bir denetim yoktur, dünyanın bir ucunda birinin sahip olduğu kriptoparalar , başka bir ülkede yer alan borsa üzerinden , dünyanın başka ülkesinde yer alan başka bir kişiye birkaç milisaniye içerisinde alınabilir ve satılabilir. Bu işlemi ilgilendiren üç ülkenin resmi kurumları bu maddi değer bir bankacılık sistemi yada finans sistemi içerisine dönene kadar bu hareketi bilemez ve denetleyemez.

Menkul kıymet hareketinin ne tür bir menkul kıymet alım satımı ile oluştuğu , ne tutardan ne tür bir enstrüman alınıp satıldığı , paranın kaynağı kişi ve hedefi kişi dahil hiçbir detaya ulaşılamayan bu sistemler bu sebeple çok büyük denetim zaafiyetine sahiptir.

Yeni teknolojiler olmaları , alışılmadık özgür hareketliliğe sahip olmaları , izlenemez ve denetlenemez olmaları ülke yönetimlerinin ve finans sistemlerinin alışık olduğu veya denetlemeye hazır olduğu menkul kıymet piyasaları değildir. Tam denetim de teknik olarak mümkün olmadığı için kriptopara dünyası için tam olarak denetlenmesi günümüz şartlarında mümkün değildir demek yanlış olmaz.

Kriptopara Dolandırıcılığı Şikayet Dilekçesi
Kriptopara Dolandırıcılığı Şikayet Dilekçesi

Kriptoparalar ile ilgili önemli kavramlar

Kriptopara Dolandırıcılığı Şikayet Dilekçesi yazarken belirli terimleri ve kavramları yerinde ve doğru olarak kullanmanız gerekecektir.

Kriptoparalar gönderici ve alıcı arasında adres adı verilen sayi ve rakamlardan oluşan yani alfanumerik bir ifade ile tanımlanan elektronik adresler aracılığı ile yapılmaktadır. Bunu banka hesaplarındaki IBAN bilgisi gibi düşünebilirsiniz, bir iban dünya üzerinde yalnızca bir banka hesabını ifade ettiği gibi kriptopara dünyasında da bir adres bir alıcıyı ifade eder. Adres üzerinden alıcının kimlik bilgilerine erişilemez.

Aşağıda kriptoparalar ile ilgili genellikle sık kullanılan terimleri sizler ile paylaşacağız. Bu küçük sözlük kriptoparalar ile ilgili şikayet dilekçelerinizi düzenlerken kendinizi daha sağlıklı ifade etmenize yardımcı olacaktır.

Ayrıca Udemy üzerinde ücretsiz yayınlanan kriptoparalar ile ilgili çok iyi Türkçe eğitimler de vardır, bu eğitimlere de vakit ayırmanız genel bilgi seviyenizi artırmayı ve daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir : https://www.udemy.com/courses/search/?price=price-free&q=kriptopara&sort=relevance&src=ukw

Algoritma bir mantıksal problemin çözümünü oluşturan adımların tamamını ifade eder.

Arbitraj herhangi iki menkul kıymet piyasası arasındaki belirli bir enstrümana ait fiyat farkını kullanarak para kazanma gayretini ifade eder.

Airdrop yada ilk teslim yeni ortaya çıkan kriptoparaların belirli şartları sağlayan kullanıcılara sundukları bedelsiz kriptopara vermesi.

ATH all time high tüm zamanların zirve fiyatını ifade eder.

Atomic Swap atomik takas farklı blokzincirlerinde bulunan kriptopara cinsi menkul kıymetlerin aracı kurum olmaksızın takas edilmesini sağlayan teknolojidir, bu teknolojiyi kullanabilen kriptoparaların arasında geçişleri kullanıcılar arasında yapılabilir bir aracı platform gereksinimi yoktur. Tüm kriptoparalar bu özelliğe sahip değildir.

Bağ Çanta yada Sepet bir kişinin sahip olduğu kriptopara portföyünün tamamını ifade eder.

Bag Holder Çantacı Bir kullanıcı tanımlamasıdır, uzun süreli yatırımcıları ifade eder, yabancı ülkelerde kriptoparalarını düşüş durumlarında satmayan daima yükselmesini bekleyen kişiler için de kullanılır.

Bit kriptopara dünyasının en küçük kıymet birimi olarak kullanılmaktadır. 1 Milyon Bit bir bitcoin oluşturur mantığı vardır. Bitcoinin hedef fiyatı 1 Milyon dolar olduğu için böyle bir hesaplama aracı geliştirilmiştir.

Bircoin 2008 yılında ortaya çıkan ilk kriptoparadır, Satoshi Nakamuro isimli bir takma isme sahip kişi yada kişilerin oluşturduğu ilk kripoparadır. Temel Felsefesi merkezi otoritelerden bağımsız ve anonim olarak kişilerin maddi değer transferini özgürleştiren bir dijital ödeme yöntemidir.

Bitcoin ATM Elektronik Cüzdanlarınızda bulunan bitcoinleri transfer etmeniz halinde nakit para çekimi yapabileceğiniz özel para çekme makineleridir.

Blokchain Blokzinciri Merkeziyetsiz şekilde dağınık biçimde tutulan ve birbiri ile ilgili blok verilerinin tutulduğu veri zinciridir. Kriptoparalar bu tipte blokzinciri veritabanları olarak oluşturulurlar. Hiçbir bloğun tekrar üretilmesi yada kullanıması mümkün değildir. Her bir blok evrende tek bir veriyi ifade etmektedir.

Blokzincir Platformu Blockchain platform bir blokzincir algoritmasını kuran ve merkezi ve çıkış noktası olan platform. Tüm kriptoparalar bir blokzincir platformudur, tüm kriptoparalar madencilik yöntemleri ile üretilerek bu blokzincir platformuna tescil edildiğinde kriptopara olarak işlem görmeye başlar.

BTC Bitcoinin uluslararası kısaltmasını ifade eder.

Burned Coin Yakılan Kriptopara üretilmiş fakat elektronik yöntem ile silinmiş artık işlem göremeyecek kriptopara, Yakılan bir paradan esinlenilmiştir.

Coin jeton anlamına gelmektedir ama kriptopara anlamına gelmektedir.

Cash Nakit Para anlamına gelmektedir fakat kriptopara dünyasında herhangi bir ülkenin para birimine dönüştürülmüş kriptoparaya da nakit para denmektedir. Banknotlar olarak düşünülmemelidir, banka hesabındaki bakiye de Cash olarak anılmaktadır.

Circulating Supply Arz Miktarı Bir kriptoparanın toplam olarak üretilmiş ve kullanıcıların sanal cüzdanlarında durmakta olan miktarıdır. Bir kriptoparanın tüm piyasalarda yer alan toplam menkul kıymet değeri olarak düşünülebilir.

Client İstemci Program bir kriptopara madencilik uygulamasında veya bir kriptopara piyasasında işlem yapabilmek için bilgisayarlar cep telefonları veya tabletler üzerine yüklenen işlem yapabilmek için gerekli programı ifade eder.

Cold Storage Soğuk Depolama güvenlik maksatlı olarak internet erişiminin sınırlandırıldığı ve Kriptopara verilerinin yedeklendiği güvenli veri depolama merkezi.

Confirmation Onay Madencilik ile üretilen kriptoparanın kriptopara otoritesindeki merkezi kriptopara veritabanına eklenmesi işleminin tamamlandığını bildirir onay uyarısını ifade eder. Madencilikten çıkan kriptoparaların onay almadan kriptopara piyasalarında işlem görmesi mümkün değildir. Onay alan sayısal ifadeler kriptopara merkez otoritesinin veritabanına kaydedildikten sonra onay verilir ve bu kriptoparayı ifade eden şifrelenmiş veri teorik olarak evrende tekrar üretilemez kopyalanamaz ve başka bir yerte üretilemez. Evrende ve Tarihte bu veri yalnızca bir defa üretilir ve bir kriptoparayı ifade eder.

Crypto Kripto Gizlilik , Karşılıklı mutabakat, Kimlik denetimi ,anonimlik ve bütünlük gibi kavramları içeren ve matematiksel yöntemler ile bozulması engellenen ve korunan şifreleme ve çözme teknolojileri.

Cryptocurrency Kriptopara merkezi otoriteler tarafından yönetilmeyen ve denetlenmeyen anonim ve otonom olarak maddi değerlerin transferine olanak sağlayan dijital ortamda üretilen ve dünya üzerinde herhangi bir nesneye , menkul yada gayrımenkul kıymetine bağlı olmadan maddi değer taşıyabilen sayısal para.

Cryptography Kriptografi Bilgi Güvenliğini sağlayacak teknoloji anlamına gelmektedir.

Date of Lunch Çıkış Tarihi Bir kriptoparanın merkez otoritesi tarafından kriptopara platformu olarak kullanıma sunulduğu tarih.

Dead Cat Bounce Ölü Kedi Sıçraması Bir menkul kıymetin uzun süreli ve ciddi değer kaybı sonrasında kısa süreli ve yanıltıcı yükselme hareketini ifade eder.

DDos Attack DDos Saldırısı İnternet üzerinden herhangi bir sistem yada sunucuya yüksek miktarda istemci üzerinden bağlantı istekleri gönderilerek baskılanması sonucunda işlevsiz kalmasını hedefleyen hacker saldırısı biçimi.

Mining Difficulty Madencilik Zorluk Derecesi kriptoparalar çıkış tarihinden sonra sıfır bir blokzincirine yeni halkalar olarak eklenmeye başlanır ve kriptopara algoritmasına uygun şekilde madencilik ile oluşturulan kriptoparalar daha önceden kaydedilmiş zincir halkaları az sayıda olduğu için daha kolay ve daha az işlemci gücü ile üretilebilmekteyken, zaman ilerleyip binlerce onbinler belki milyonlarca kriptopara üretildikten sonra ilgili kriptoparanın yeni bir tanesini madencilik yolu ile elde etmede daha fazla işlem gücü gerekliliği ortaya çıkar. Bu durum madencilik zorluğu olarak ifade edilir. Yeni kriptoparaların zorluğu daha düşükken , piyasada belirli bir seviyeye gelen kriptoparaların madenciliği daha zordur.

Digital Commodity Dijital Emtia Elektronik ortamda bulunan emtialar olarak ifade edilse de emtia elle tutulabilen ticari varlıklar anlamına daha yakın olduğu için dijital menkul kıymet olarak düşünülmesi daha sağlıklı olur.

Digital Currency Dijital Para Birimi bir anlamda kriptopara tanımını ifade eder. Elektronik ortamda ölçülebilir bir menkul bir değeri ifade eder.

Distributed Dağınık Elektronik ortamda merkeziyetsiz olarak birden çok anonim noktada saklanan anlamına gelir.

Dump Ani Fiyat Düşüşü anlamına gelmektedir. Anlamsız sert ve tahmin edilemez değer kayıplarını ifade eder.

Ether Ethereum anlamına gelir.

Fork Çatallanma Bir kriptoparanın iki yada daha çok kola ayrılarak bölünmesi ve iki yada daha fazla yeni kriptoparanın ortaya çıkması anlamına gelir.

Hard Fork Sert Çatallanma bir kriptopara otoritesinin ilgili kriptoparanın tüm halkalarını içerecek biçimde çatallanmasının tescilini ifade eder.

Hot Storage Sıcak Depolama Yukarda belirtiğimiz soğuk depolamanın aksine kriptopara veritabanlarının internet üzerinden erişilebilir bilgi sistemlerinde depolanması anlamına gelir. Tüm kriptoparalar anlık işlemler için sıcak depolama verilerini kullanır ve çok yüksek hızlı biçimde soğuk depolama verileri güncellenerek çifte güvenlik sağlanır.

Market Order Piyasa Emri Bir kriptopara piyasasına bağlı kullanıcının piyasa arz talebi ile oluşan piyasa fiyatı ile alım yada satım emri girmesi işlemidir. Menkul kıymet borsalarına benzer alım satım talepleridir.

Maximum Supply Toplam Arz Miktarı Bir kriptoparanın piyasaya sunulan ve gelecekte sunulabilecek toplam miktarını ifade etmektedir. Kriptoparaların bir toplam arz miktarı yani piyasada dolaşımda olabilecek miktarı belirli olduğu yani sınırlı bir kaynaktır.

Minnable Coin Madenciliğe uygun kriptopara mining sistemleri ile üretilebilen kriptoparaları ifade eder.

Miner Madenci mining yani madencilik sistemi ile kriptopara üreten kişilere denir.

Mining Rig Madencilik Donanımları Madencilik işlemi için çok yüksek sayısal hesaplama kapasitesine sahip bilgisayarlar sunucular veya özel mining ekipmanları gerekmektedir. Her bir otonom madencilik sistemi bir mining rig olarak ifade edilir. Tek bir ekrankartından oluşan bilgisayar veya 2048 grafik kartının birlikte çalışıp hesaplama gücü sağladığı sistem de bir mining rig olarak ifade edilir.

Kriptopara Terimleri

Network Ağ Buradaki ağ internet ağı veya extranet gibi her çeşit ağı ifade edebilmektedir.

Node Düğüm Bir ağ içerisinde veri alışverişi yapabilen her akıllı nokta bir nodedur. Nodelara bağlı sayısız istemci olabilir. Örneğin evinizdeki modemler bir node ve bilgisayar cep telefonu ve tabletiniz birer istemcidir. Ağ üzerinde bir node tarafından istediğiniz sunucuya bağlanarak istemci cihazınıza veri almanız mümkün olur.

Paper Wallet Kağıt Cüzdan bir sanal cüzdanın insanların hazırlayabilmesi açısından QR kod yada tanımlayıcı ifadeler ile saklandığı belge.

Peer to Peer network, Eşlenen Ağ , Nodelar arası iletişim ve işlevlerin yürütüldüğü ağlar.

Private Blockchain Özel Blokzincir Bazı blokzincir platformları yalnızca belirli kişilerin belirli şartlar ile kullanımına açıktır.

Private Key Özel Anahtar tüm adresler bir de özel anahtar içerir ve bu sayede güvenlik teknolojileri uygulanarak adresin ve adresten yapılan transferlerin güvenliği sağlanır.

Protokol bir ağ iletişim teknolojisinde karşılıklı uzlaşılan veri biçimlendirme tanımlamaları.

Public Adres Açık Adres adreslerin açık olarak paylaşılabilir hali.

Public Blockchain Açık blokzinciri halka açık dileyen herkesin katılabileceği blokzinciri platformları.

Public Key Açık Anahtar public adresler ile eşlenerek güvenli transfer işlemlerinin yapılabildiği sayısal anahtar.

Pump Ani Fiyat Yükselişi bir gerekçesi olmadan kısa bir sürede menkul kıymetin değer kazanması.

Satoshi 100 milyon satoshi bir bitcoin e eşittir. Bitcoinin en küçük bölümüdür. Satoshi biriminden küçük bitcoin transferi yapılamaz.

SHA256 Güvenli Kriptografik Algoritmalardan biridir.

Timestamp Zaman damgası belirli bir tarihsen anın sayısal ifadesidir. tüm bilgisayar sistemlerinde zaman diliminden bağımsız olarak o belirtilen anın belirlenmesine olanak verir.

Token Jeton Dağınık Defter teknolojisindeki her bir veri kümesi.

Total Supply Toplam anlık arz bir kriptoparanın o an itibarı ile dünya üzerinde dolaşımda olan miktarını ifade eder. Mining yapılan kriptoparalarda anlık olarak toplam anlık arz artmaya devam eder.

Transaction İşlem Kriptoparalar ile yapılan her çeşit münferit işlemi ifade etmektedir. Örneğin bir alım işlemi bir transaction ve bir satım işlemi de bir transaction kabul edilir. Her transactionun bir kaynak ve hedefi olmaz. Bazı işlemler sedece kaynak üzerinde yapılabilir.

Tandsaction Fee İşlem Ücreti bankacılık yada menkul kıymet işlemlerinde olduğu gibi kriptopara işlemlerinde de yapılan işleme göre uygulanan ücretlendirmeyi ifade eder.

Transaction ID İşlem Tanımlayıcı tüm kriptopara işlemleri ilgili kriptopara platformu üzerinden takip edilebilir bir işlem tanımlayıcı bilgisi ile yine kriptopara platformu veritabanı içerisinde saklanır.

Virtual Currency Sanal Para tüm kriptoparaların sanal para olduğu varsayımı vardır. Dünya üzerinde dolaşan para birimlerinin herhangi birine çevrilmemiş her çeşit kriptopara sanal para kabul edilmektedir. Aslında sanal para bir sayısal ifade olarak bilgisayar sistemlerinde saklanan veriler olan kriptoparaların gerçek para değeri olarak da yorumlanabilmektedir.

Wallet Cüzdan normal cüzdanların dijital hali olarak düşünebilirsiniz, Kriptopara piyasaların her birindeki hesap cüzdan olarak anılabilir ve bir cüzdan kriptoparalar için bir depo olarak düşünülebilir. Birden çok çeşit kriptopara değişik miktarlar ile cüzdan içerisinde saklanabilir. Sayısal olarak bir adresi vardır. Birde gizli anahtarı bulunur ve bu bilgiler ile her çeşit işlem yapılabilir.

Kriptopara Piyasaları

Dünya üzerinde çeşitli ülkelerde ülkelerden bağımsız olarak kriptopara piyasaları kurulmuştur. Türkiyede de çok sayıda kriptopara piyasası mevcuttur. Hiçbir kriptopara piyasasını önerir veya yönlendirir durumunda olmamak adına hiçbir piyasanın adını yazımızda anmayacağız. İnternet üzerinden araştırma yaparak kriptopara piyasalarını bulabilirsiniz.

Kriptopara piyasaları menkul kıymet borsaları gibi maddi değer karşılığı olan her emtianın alıcı ve satıcısının buluştuğu ve alım satım işlemlerinin yapıldığı borsa benzeri yapılardır. Alıcıların razı olarak sattığı fiyatlar ve satıcıların ödemeye razı olduğu bedeller yani arz ve talebin buluştuğu nokta piyasa fiyatını belirlemektedir.

Kriptopara piyasaları borsalar gibi yönetilen ve denetlenen , çok ciddi ve disiplinli biçimde çalışan menkul kıymet piyasaları değildir. Bir kişinin bir tweet atması ile bir günde %200 değer kazanabilen kriptoparalar olduğu gibi manüplasyon yapmak için sanal ortamda biraraya gelen kişiler hiçbir gerekçe yokken bir kriptoparanın değerini bir günde %70 den fazla düşürebilmetkedir.

Yani kriptopara dünyası kurtlar sofrasıdır ve acemi yatırımcılar bu sofranın en lezzetli yemeğidir. Kriptopara teknolojilerini , piyasaların dengesizliğini bilmeyen kullanıcıların para kazanması şans oyunu benzeri bir durumdur. Kısa vadede çok şanslı kişiler para kazanabilir ama uzun vadede kriptopara dünyasının bilimsel teknolojik ve ticari altyapısına hakim olmayan bir kişinin para kazanma şansı kesinlikle yoktur. Kesinlikle para kaybetmeyecek tek yatırımcılar yıllar önce kriptoparaların piyasaya çıktığı dönemde birkaç dolar veya cent karşılığında satınalan ve elinde tutan kişilerdir.

Yıllar önce kriptopara da neymiş alayım da dursun diye alım yapıp henüz satmamış olan kişiler dışında, son birkaç sene içerisinde kriptopara piyasalarına katılarak yatırım yapan tüm kullanıcıların zarar etme ihtimalleri para kazanma ihtimallerinden yüksektir. Özellikle içinde bulunduğumuz dönemde hiçbir anlam ifade etmeyecek şekilde günlük %10 %20 değer değişiklikleri aşağı yada yukarı yönde ve hiçbir bilimsel dayanağı olmadan gözlemlenebilmektedir.

Kriptopara konusunda nelere dikkat edilmelidir ?

Abartılı ifadelere , kesinlik içeren ifadelere ve şu kişi yapmış çok kazanmış ifadelerine kesinlikle itibar edilmemelidir. Hiçbir menkul kıymet piyasasında ve kriptopara piyasasında kesin diye bir ifade yoktur. Kesin ifadesini kullanan kişilere itibar edilmemelidir.

Herhangi sıradan bir kişi bu kadar sıradışı bir menkul kıymet piyasasına yani kriptopara dünyasına giriş yapıyorsa ilk en önemli ve belkide tek sorusu bu parayı kaybedersem yaşam kalitem ne şekilde etkilenir olmalıdır. Çünki çok yüksek ihtimalle zarar edecektir. Yaşamınız için önemli olabilecek bir maddi kaynağı kesinlikle kriptopara yatırımı yaparak değerlendirmeye çalışmayın.

Tüm paranızı kriptopara yatırımında kullanmayın, ilk başta küçük bir yatırım yapın, küçük karlar yaptıkça satın ve izleyin. Düşündüğünüz hamleleri not ederek eğer yapsaydım sonucu ne olacaktı diye sanal yatırımlar yapın ve hatalarınızdan dersler alın. En az 6 ay hiçbir rahatsızlık duymayacağınız bir tutar ile işlem yapın ve kaybederseniz üzüleceğiniz miktarı kesinlikle yatırmayın. Bu ilk acemilik dönemi bitince kademeli olarak ama hiçbir zaman tüm varlığınızın %10 kısmından fazlası olmayacak şekilde yatırımınızı küçük adımlar ile artırın.

Kazandığınız para cebinize giren paradır, sanal cüzdanınızdaki rakam sadece bir hayal olabilir bunu kesinlikle unutmayın. Bizlerin uyuduğu sıralarda dünya piyasaları halen açıktır ve fiyat değişiklikleri 7 gün 24 saat sürmektedir. Bir sabah uyandığınızda yatırımınızın %90ı yok olmuş olabilir, bunun bilincinde olun.

Kendini ispat etmemiş yerli ve yabancı kriptopara piyasalarına kesinlikle üye olmayın , yatırım yapmayın. Yalnız Türkiyede değil dünya üzerinde de kriptopara piyasası kurarak dolandırıcılık yapan onlarca örnek vardır ve bunun sonu gelmeyecektir. Çünki ülke yönetimleri ve mali yönetimler tarafından denetlenen ve düzenlenen piyasalar değildir.

Kriptopara yatırımı yapacaksanız kriptoparalarınız sizin adınıza açılan bir sanal cüzdanda dursun ve bu kriptopara piyasasına erişiminizi sağlayan kullanıcı bilgilerinizi kesinlikle kimse ile paylaşmayın. Yatırım danışmanlığı alıyor dahi olsanız kesinlikle hesap bilgilerinizi kimseye vermeyin ve tüm işlemlerinizi kendiniz yapın.

Kriptopara Dolandırıcılıkları ne yöntemler ile yapılmaktadır ?

Dolandırıcılık yöntemleri ilk duyulduğunda insanı daima hayrete düşürür, kriptopara konusundaki dolandırıcılıklar da aynı biçimdedir. Dolandırıcının maksadı bir kişinin maddi değeri olan birşeyini elde etmek yada ondan faydalanmak olarak düşünülmelidir. Bu sebep ile herşeye ve herkese karşı dikkatli olunmalıdır.

En büyük dolandırıcılık yöntemi kriptopara piyasalarına üye olacak bilgiye sahip olmayan , bilgisayar kullanmayı bilmeyen kişilerin büyük kazanç ümidi ile bu işleri bilen kişilere güvenerek onlara paralarını emanet etmesidir. Bu durumda dolandırıcı herhangi bir imza veya belge vermeden nakit olarak aldığı parayı aldıktan sonra kaybolması durumunda parayı veren kişinin para verdiğini ispatlaması bile gerçekten çok zordur.

Bu durumu yaşamamak için hiçbir zaman hiçkimse ile nakit işlem veya banka yolu ile işlem yapmayın. Hiçbir koşulda paranızı bir kişiye yollayarak bir kriptopara yatırımı yapmayı düşünmeyin.

Kriptopara Piyasası kurucu kuruluşun hesaplardaki kriptoparaları zimmetine geçirmesi de ülkemizde de birden çok kez yaşanılmış bir durumdur. Malesef BDDK veya Bakanlık denetimine diğer finans kuruluşları gibi bağlı olmayan ve şuan mevzuatı dahi bulunmayan bu piyasada kriptopara piyasası kurucu firmanın yapabileceği dolandırıcılıklara karşı kullanıcının yapabileceği pek bir şey yoktur. Bu sebeple kendini ispatlamış, uzun süredir aktif olarak piyasada yer alan , piyasa güveni oluşmuş büyük kriptopara piyasaları yatırım için kullanılmalıdır.

Düşük işlem ücreti vb cazip teklifler ile gelen piyasalara karşı dikkatli olunmalıdır. Büyük ve çok yüksek hacimli piyasalar tercih edilmelidir.

Ayrıca fiyat manüplasyonları ile dolandırıcılıklar da yapılabilmetkedir, fiyat hareketliliğine karşı çekimser gözüken kullanıcılara kasıtlı olarak yanlış ve yanıltıcı piyasa bilgileri verilerek kullanıcıların bir işleme şartlarndırılması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Örneğin hızlı yükseliş yapan bir kriptoparada yatırımı olan kullanıcı karlı olduğu pozisyondayken üye olunan platform üzerinde ani düşüş trendine gireceğinin işaretlerini taşıyan gerçek dışı fiyat hareketleri ve gerçek dışı satış işlemleri gösterilerek ilgili kriptoparanın hızlı değer kaybedeği hissi verilen kullanıcı zarar etmemek adına o andaki market fiyatına satış girmeye teşvik edilir. Bu kriptopara satış işlemine şartlandırılan kişinin sattığı kriptoparanın aslında değeri daha yüksektir ve satılan kriptopara dolandırıcı tarafından hiç markete sunulmadan alınır ve daha yüksek fiyat ile tekrar piyasaya satılır.

Yine başka karşılaşılan konu ise bilgisayar kullanmayı bilmeyen veya bilgisi zayıf olan kişilerin hesaplarında işlem yapması için yardım istenen kişiler tarafından dolandırıcılıklar yapılabilmektedir. Dolandırıcı kişi yanlış fiyat ile satış girerek hemen kendi hesabına transfer ederek o kişiye ait kriptoparaları düşük fiyatlara kendi mülkiyetine alabilmektedir.

Kriptoparalar ile ilgili dolandırıcılık çeşitleri insanın hayal gücünü bile geliştirecek kadar çeşitlidir ve olmayan kriptoparaların hesaplarda gösterilmesi , olmayan bir platform yapılarak kriptopara yatırımı yapmak isteyen insanlara tamamen gerçek dışı bir piyasa gerçek bir piyasaymış gibi sunularak yatırım yapmalarının sağlanması ve yatırımların zimmete geçirilmesi.

Büyük ve köklü bir kriptopara piyasasının taklidini yaparak üyelik bilgilerinin çalınması ile kriptopara hesabındaki kriptoparaların farklı hesaplara transfer edilmesi.

Yukarıda belirtiğimiz kriptopara konulu dolandırıcılık örneklerinin hepsi gerçektir ve ülkemizde her biri birden çok defa yapılmıştır ve yapılmaya devam edecektir. Tüm dünyada da bu örnekler azımsanmayacak kadar çoktur yani Yalnızca dolandırıcılar Türkiyey yerleşik değildir, Tüm kriptopara piyasalarında dolandırıcılık ihtimali vardır.

Kriptopara Dolandırıcılığı Şikayeti Nasıl Yapılır

Kriptopara yatırımınız ile ilgili dolandırılmanız durumunda adliyeye giderek Kriptopara Dolandırıcılığı Şikayet Dilekçesi sunarak şikayetçi olmanız gerekmektedir. Tüm suç duyuruları gibi dolandırıcılık ile ilgili suç duyurusu da Cumhuriyet Savcılığına şahsen veya vekil avukatın müracatı ile yapılmaktadır.

Hukuki konularda bilgisi normal bir kişinin yani avukat hakim yada savcı olmayan bir kişinin kesinlik ile yeterli değidlir. Kriptopara yatırımınız ile ilgili bir dolandırıcılık mağduruysanız kesinlikle Bilişim Suçları , Bilişim Hukuğu , Ceza Hukuğu ve Ticaret Hukuğunda deneyimli bir avukat tutmanız gerekli olacaktır. Tüm şikayet soruşturma ve dava sürecini Bir avukatın takip etmesi mağdur olmamanız açısından önemlidir.

Cumhuriyet Savcısına şikayet dilekçesi sunarak bulunacağınız suç duyurusu savcılık makamınca incelenerek suç şüphesi buluduğu düşüncesi hakim olursa soruşturma açılmasını sağlar ve emniyet güçleri tarafından yapılan soruşturma sonucunda suçun sabit olduğu düşüncesi oluşursa konu mahkeme aşamasına gelir ve dava açılır.

Unutulmamalıdır ki kriptopara yatırımı yaparak zarar etmek dolandırılmak anlamına gelmez. Yeni nesil bir menkul kıymete ve kriptopara gibi hiçbir denetim olmayan tamamen kontrolsüzlüğün hakim olduğu bir piyasaya yatırım yapan bir kişinin akli melekeleri yerinde olduğu düşünülür ve maddi kayıp riskleri bildiği ve kabul ettiği varsayılır. Bu sebep ile para kaybettim bu kriptopara beni dolandırdı diye bir şikayeti savcılık makamı soruşturmaya değer görmeyebilir.

Kriptopara ile ilgili bir kişi sizin bir şekilde para kaybetmenize sebep olmuşsa bu kabahatin tanımı dolandırılmak değildir, yanıltılmak olarak düşünebilirsiniz. Maddi bir konuda dolandırılmış olmak adli olarak dolandırıcı kişinin kendisine veya bir başkasına maddi menfaat sağlama maksadı ve neticesi olmasına bakılarak karar verilebilecek bir konudur. Yani şu kriptopara bence artacak diye yönelendiren bir kişinin tavsiyesi ile aldığınız kriptopara düşerse ve zarar ederseniz bu konuda tavsiye veren kişinin kabahati Kriptopara Dolandırıcılığı değildir. Dolandırıcılık şuçu konu edilerek şikayetçi olunması yersiz olacaktır.

Dolandırılmış olmanın temel şartı dolandıran kişinin kendi şahsi veya belirleyeceği kişi yada kişilerin maddi menfaat sağlama fiilini ispatlı şekilde gerçekleştirmiş olmasıdır.

Son dönemden örnek vermek gerekirse bir kriptopara piyasasını kuran ve işleten kişi kullanıcıların hesaplarındaki kriptoparaları zimmetine geçirirse bu bir dolandırıcılık suçudur. Kurduğu ve yönettiği kriptopara piyasasında menkul kıtmet yatırımlarını tutan kişilerin maddi değerleri bir anlamda çalınarak zimmete geçirilmiştir. Soruşturma açılabilir ve dava süreci ile adaletin tesis edilmesi beklenmelidir.

Kriptopara Dolandırıcılık Şikayet Dilekçesi Nasıl yazılır ?

Kriptopara Dolandırıcılığı Şikayet Dilekçesi ile ilgili Karmaşık dava süreçleri olması , maddi mağduriyetin giderilmesinin büyük önem taşıması , Ticaret ve Hukuk Mevzuatının yeni konular olan kriptoparalar ile ilgili süreçlerin karmaşıklığı ve ceza muhakemesi içermesi sebebi ile kesinlikle suç duyuruları ve mahkeme süreci Avukat eşliğinde yürütülmesi gereken konulardır. Mağdur olmamanız adına bir Avukattan hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti almanız gerektiğini unutmayınız.

Türkiye Cumuriyeti Cumhuriyet Savcıları yalnızca Türkçe yazılan dilekçeleri kabul ederler ve işleme koyabilirler. Bu sebeple dilekçe Türkçe yazılmalıdır ve ekinde sunulacak belgeler yabancı dillerdeyse bu belgelerin Türkçeye noter onaylı yeminli çeviri yapılarak eklenmesi gerekmektedir.

Dilekçe yazımı ile ilgili yardıma ihtiyacınız varsa resmi dilekçe yazım kuralları detaylı olarak açıklandığı dilekçe nasıl yazılır başlıklı yazımızı okumanız faydalı olacaktır.

Tüm resmi kurum dilekçelerinde olduğu gibi Hitap makamı ilgili kurumu tam temsil eder biçimde yazılmalıdır. Örneğin TC İstanbul Cumhuriyet Savcılığına gibi bir dilekçe hitap makamı yazılması yerinde olur.

Şikayetçi başlığına kendi isminizi Tc kimlik Numaranızı ve resmi ikamet adresinizi yazınız.

Avukatınız varsa Vekili Kısmına : Avukatınızın isim soyisim tcno ve büro adresini yazınız.

Şüpheli kısmına dolandırıcılık suçunu işleyen kişi yada kişileri yazınız, dolandırıcılığı bir kurum yaptı ise ünvanını ve bilgilerini yazınız. Dolandıran kişinin kim olduğu bilinmiyorsa veya kimlik bilgilerinin gerçek dışı olduğu tespit edilmişse faili meçhul yazınız.

Daha sonra dilekçe konusunu bir cümle ile ifade etmek gerekmektedir. Örneğin Kriptopara Yatırım Platformu kullanılarak dolandırıcılık suçu hakkındaki şikayetimin sunulmasından ibarettir gibi bir ifade yeterince açıklayıcı olur.

Suç başlığına yaşanılan dolandırıcılığı bir yada iki cümle olarak kısaca ifade eden bir açıklama yeterli olur.

Suç Tarihi : dolandırıcılığın yapıldığı tarihi yazınız. Dolandırıcılık bir süreç halinde geçmişten gelen bir zincir halindeyse ilk başladığı tarihi yazınız.

Açıklamalar kısmı önce dolandırıcılığı yapan kişiyle yatırım ilişkisinin nasıl kurulduğu açıklandıktan sonra dolandırıcının neler yaparak zaafiyete uğrattığı ve dolandırıcılık neticesinde uğranan maddi kaybın ne olduğu izah edilmelidir. Normal kısa açık ifadeli cümleler ile durum açıklanmalıdır. Kesin hükümlerden ziyade açıklayıcı ve bilgi verici ifadeler içeren cümlelerden oluşan kısa paragraflar olarak yazılmalıdır.

Deliller başlığında dolandırıcılık mağduru olduğunuzu ve şikayetçi olduğunuz kişinin sizi nasıl dolandırdığını belgeleyen delilleri başlıklar olarak yazınız. Bu delilleri dilekçe ekinde sununuz.

Hukuki Nedenler burada avukatınız hangi kanunlara göre suç unsuru olduğunu belirtebilir veya TCK CMK ve ilgili mevzuat gibi bir ifade ile Türk Ceza Kanunu ve Ceza muhakemeleri kanunu uyarınca suç kabul edilen kabahatler sebebi ile duyuru yapıldığı ifade edilebilir.

Son paragraf sonuç ve istem kısmıdır ve şikayetçi olunan konular kısaca yazılarak soruşturma yapılması , dava açılması , cezalandırılmaları ve maddi zararınızın tazmini saygı ile arz edilmelidir.

Kriptopara Dolandırıcılık Şikayet Dilekçesi

Kriptopara Dolandırıcılığı Şikayet Dilekçesi aynı zamanda Kriptopara Dolandırıcılığı Suç Duyurusu anlamına da gelmektedir.

Aşağıdaki örnek dilekçe bir kriptopara işlem platformu yani alımsatım platformunun kurucuları tarafından dolandırılan bir kişinin şikayet dilekçesi olarak sunulmuştur. Kendi kişisel bilgileriniz ve şikayet bilgileriniz ile düzenleyerek Cumhuriyet Savcılığına müracat edebilirsiniz.

Bir avukat ile başından sonuna tüm süreci takip etmeniz mağdur olmamanız için gereklidir. Hukuki danışmanlık almanız ve vekil avukat olarak tüm dava sürecinde yer almasını sağlamanız mağduriyetinizin giderilmesi açısından son derece önemlidir. Bunu kesinlikle unutmayınız.

Aşağıdaki dilekçe örnektir, isim ve kurum bilgileri verilmemiştir. Yazacağınız dilekçeler ile ilgili hukuki sorumluluğun tamamen sizde olduğunu unutmayınız. Bu bilgiler sadece yardım amaçlıdır, sorumluluk tamamen size aittir bunun bilincinde olunuz.

Dilekçe ile yapacağınız suçlamalar ile ilgili ispat yapılamazsa suçlanan kişinin size dava açma hakkı olabileceği unutulmamalıdır ve ispatlanamayacak suçlamalarda bulunulmamalıdır. Avukat tanışmanlığı son derece önemlidir.


	Türkiye Cumhuriyeti ..................................... Cumhuriyet Savcılığına


Şikayetçi 	: ..................................... İsim Soyisim Tckimlik No İkamet Adresinizi yazınız.

Vekili 		: ........................ Avukatınızın ismi soyisimi TCKimlik Numarası İkamet Adresi

Şüpheli 	: ............................... Fail Biliniyorsa isim soyisim tc no ikamet adresi 
				Fail Bilinmiyorsa falili meçhul yazınız.

Suçlar 		: Bilişim sistemleri ile dolandırıcılık , Nitelikli dolandırıcılık, Zimmet Suçu

Suç Tarihi 	: (SUÇUN İŞLENMEYE BAŞLANDIĞI İLK TARİHİ YAZINIZ)

Açıklamalar : 

1-	.............................................. isimli kriptopara alım satım platformunun işletmecisi olan ............................................................ ünvanlı şirkettir ve şüpheli sıfatı ile sunulan kişi bu şirketin sahibi ve müdürüdür.
2-	..................... tarihinde elektronik ortamda menkul kıymetler olan kriptoparalara yatırım yapma maksadı ile yukarıda sunduğum platform işletmecisi şirket hesabına .................................... TL tutarı gönderdim. Hesabımda bu bakiye göründü ve .................... tarihine kadar ekstresini dilekçe ekinde sunacağım çeşitli alım satım işlemleri gerçekleştirdim. Son işlem tarihim olan .................... günü ilgili platformda bulunan hesap bakiyem .......................... TL ve ......... Adet ............................ cinsi kriptopara tutarındadır.
3- 	İlgili platform işletmecisi şirket ve yetkilisi tarafından planlı bilişim sistemi bakımı çalışması , iyileştirme çalışması gibi gerekçeler ile .................... tarihinde platform kapatıldı. Birkaç gün boyunca sistem kapalı tutulduğu için işlem yapma veya görüntüleme imkanı bulunmaması şüphe duymama sebep oldu. Tarafımıza güven duymamız konusunda yanıltıcı bilgi ve belgeler eposta ve sosyal medya aracılığı ile bu süreçte iletilmeye devam etti. Şirket telefonları ile iletişim kurulduğunda .................... tarihinde platformun çalışır durumda olacağı bilgisi verildi.
4-	Medyada çıkan haberler sonucunda tedirgin olmam ve şirket telefonlarının yanıt vermemesi üzerine ................... tarihinde şirket merkez adresine ziyarette bulundum. Fakat şirket yetkilileri   veya görevlileri adreste bulunmamaktaydı. Adreste sayısı sayılamayacak kadar çok kişi benimle benzer şekilde mağdur durumda ve muhatap aramaktaydı.
5-	İlgili şirket yöneticileri tarafından kriptopara cinsi yatırımıma ve platformdaki hesap bakiyeme el koyması sebebi ile suç duyurusunda bulunabilmek için iş bu dilekçeyi sunma zarureti hasıl olmuştur.

Deliller : Dekontlar , Hesap Ekstresi , Şirket Duyuruları , Eposta Mesajları 

Hukuki Nedenler : Türk Ceza Kanunu , Ceza Muhakemeleri Kanunu ve sair mevzuat.

Sonuç ve İstem : 

	Yukarıda açıklanan şikayetlerim ve resen mahkemenizce takdir edilecek sebeplerle şikayetimin kabulü , suçluların yakalanarak cezalandırılması , maddi kaybımın tazmini ve yargılama giderlerinin suçlulara yüklenmesi için gereğini saygılarımla arz ve talep ederim.

							Tarih           İsim Soyisim            İmza

indirilebilir Kriptopara Dolandırıcılığı Şikayet Dilekçesi Linkleri aşağıdadır.

Kriptoparaların tanıtımı ile ilgili BBC Tarafından Youtube’a yüklenen gayet açıklayıcı bir video :

Vikipedia Özgür Ansiklopedi içerisinde Kriptopara başlığında yer alan bilgi sayfası : https://tr.wikipedia.org/wiki/Kripto_para

Exit mobile version