Kara Listeden Çıkma Dilekçesi

Günümüzde kara liste olarak bilinen negatif kredi kayıtları, ciddi anlamda pek çok finansal işlemde kişilerin önüne çıkan büyük sorunların en önemlisini oluşturuyor. Acil paraya ihtiyacı olan, bir şekilde nakit bulması gereken, ya da günlük kullanımda işine yarayacak olan kredi kartını bankalardan talep eden kişiler, eğer isimleri kara listede yer almaktaysa, bu isteklerinin geri çevrildiğini görüyorlar.

Kara listeye düşen kişiye 5 yıl boyunca hiçbir banka, kredi ya da kredi kartı vermez.

Merkez Bankası Kara Liste Ne Demek?

Kara liste, halk tarafından verilen bir gayri resmi isimdir. İşin aslı ise, Merkez Bankası tarafından tutulan, kişilerin kurumlar ile aralarındaki olumsuz olan ilişkileri ve kredi durumlarını saklayan bir veri tabanıdır. Kişi, aldığı kredileri defalarca ödeyememişse, kendini birden kara listede bulur ve yeni krediler adına önüne bir engel çıkmış olur. Aynı Merkez Bankası kara listesi gibi, bir de Kredi Kayıt Bürosu kayıtları da bankaların değerlendirmeleri açısından oldukça önemli olmaktadır.

Kara Listeden Ne Zaman Çıkarım?

Her ne kadar listeden çıkılmak ya da silinmek için her şeyi yapmak isteseniz de, aslında temelde yapılması gereken işlem oldukça basittir: Geçmişe dönük tüm borçları ödemek. Merkez Bankası veri tabanı, geçmişe ait ya da güncel tüm borçlarınızın kayıtlarını tuttuğu ve bu borçların ödenmediğini gördüğü her an, sizin kara listeden çıkış işlemlerinizi başlatmayacaktır. Bu da demektir ki, nereye nasıl bir kredi borcunuz ya da ödenmemiş kredi ekstreleriniz var ise, faizleri ya da belirtilen miktarlar kadarını ödemek zorundasınız.

Söz konusu borç kapatma ve para ödeme işlerinin ardından ise, yine bir anda kara listeden çıkamıyorsunuz. Son ödemeyi yaptığınız tarihi baz alan Merkez Bankası, bu tarihi sizin için bir milat kabul ediyor ve isminizi 5 yıl süreyle listesinde bekletiyor. 5 yıl boyunca temiz bir sicile ve finansal hikâyeye sahip olursanız, isminiz kara listeden siliniyor. Bunun dışında, söz konusu listeden kurtuluşunuzun başka hiçbir yöntemi bulunmuyor. Özetle, kara listeden kayıt sildirmek, borcunuzu ödemekten geçiyor ve borç ödenme tarihinden tam 5 yıl sonra, temiz bir sicile kavuşmuş oluyorsunuz.

Bankalar Açısından Kara Listesinden Nasıl Çıkarım?

Kara listeden çıksanız dahi, isminizin bir dönem orada geçmesi, bankaları şüpheye düşürmek için yeterli. Yani, ister listede adınız varken ister listeden kaydınız silindikten sonra yapacağınız kredi kartı başvuruları ya da kredi kullanma talepleri, yüksek olasılıkla geri çevrilebilir. Fakat, bu istenen banka ürünlerinin size verilmesi de ihtimaller dahilinde. Ancak en güzeli, hem hiç bir borç bırakmamak hem de bu kara liste denilen kötü şöhrete dahil olmamak.

Merkez Bankası Kara Liste Sicil Sorgulama

Merkez bankası tarafından kara listeye alınıp alınmadığınızı internetten sorgulamanıza imkân bulunmamaktadır.  Bu sebeple kara listede bulunup bulunmadığınızı veya kara listede iseniz, kaydınızın silinmesi için merkez bankasının aşağıdaki adresine dilekçe ile başvurabilirsiniz:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası A.Ş. İdare Merkezi Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü İstiklal Cad. No: 10 ULUS 06100/ANKARA

Kara Listeden Çıkma Dilekçesi Nasıl Yazılır, Nereye Teslim Edilir?

Tüm kurum ve kuruluşlara borçlarınızı ödedikten sonra kara listeden çıkmayı talep edebilirsiniz. Kara listeden çıkma talebiniz için, aşağıdaki dilekçe örneğini ister el yazınızla ister word/pdf formatında indirip doldurunuz. Doldurduğunuz dilekçeyi, şu adrese postalayınız: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası A.Ş. İdare Merkezi Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü İstiklal Cad. No: 10 ULUS 06100/ANKARA

Kara Listeden Çıkmak İçin Dilekçe Örneği:

                          T.C. MERKEZ BANKASINA
                                            ANKARA


      Bankanız nezdinde bulunan, adıma ait tüm finans kurum ve kuruluşlarına olan borçlarımı ödedim. Söz konusu kara listeden çıkmak istiyorum.
      Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.


                                                                 Tarih
                                                              Ad Soyad
                                                                  İmza
Adres                  : 
Cep Tel                :
Annenizin Kızlık Soyadı:
(Varsa) Vergi Kimlik No: 

EK: 
1) Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
Scroll to Top