“Hastalık İzni Dilekçe Örneği” başlıklı içeriğimizde, hastalanmanız durumunda nasıl izin alınabileceğini ve ilgili dilekçe örneğini tüm ayrıntılarıyla bulabilirsiniz.
Ek olarak, internette arama yaparken bu durum ile ilgili karşınıza; “idari izin, mazeret izni, hastalık izin dilekçesi, doğum izni” gibi ifadeler çıkabilir. Bilmenizi isteriz ki, aslında tüm bu ifadeler aynı kapıya çıkmaktadır. Tek farklılık, izin talebinizi oluşturan konunun farklılığıdır. İlk paragrafta da belirttiğimiz üzere yazımızın devamında, hastalanmanızdan ötürü ileteceğiniz izin talebiniz için, gerekli olacak tüm detaylara ulaşabileceksiniz.
Talebinizi oluşturan neden bir hastalıktan kaynaklanmıyorsa yazımızın sonundaki “İdari İzin Dilekçesi” başlıklı bağlantıya tıklayarak detaylı bilgilere erişebilirsiniz.
Hastalık İzni Nedir?
Devlet kurumları ya da özel şirketlerde çalışanlara, kanunların verdiği sosyal haklardan biri de hastalık izni alabilmesidir. Olağan dışı bir durum olmadığı takdirde hastalık izni 10 gün sürerken, kimi durumlarda hastalık izni doktor tavsiyesi olarak hastalık iyileşene kadar devam edebilir.
İlgili kanun metnine yazımızın sonlarında yer alan bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
Hastalık İzni Maaştan Kesilir mi?
İşverenler, hastalık izninden faydalanan işçilere ücret ödeme mecburiyetinde değildirler. Buna rağmen, çalışanların devlet maluliyet programları aracılığıyla tazminat hakkı bulunmaktadır. Mesleki olmayan hastalık durumunda ise hastalık parası, hastalığın veya yaralanmanın üçüncü gününden itibaren ödenir.
Rapor Alındığı Takdirde Maaşta Kesinti Olur mu?
Rapor alınan gün sayısı 3 ve üzeri sayılarda, belli kriterler dahilinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) rapor parası ödemektedir. Bir ve iki günlük raporlar için ise ne SGK ne de işveren tarafından ödeme yapılmamaktadır. Bunun istisnası işverenin insiyatifi ile ödeme yapmasıdır.
Hastalık İzni Yıllık İzinden Düşer mi?
Yıllık izinler dışında işveren tarafından yıl içerisinde verilen diğer ücretli, ücretsiz, dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izinden kanunen düşülemez.
Hastalık İzni Kaç Gün?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, işçi ayakta tedavi ile tedavi ihtiyacını karşılayabiliyorsa sigortalıya tek hekim raporu ile tek seferde 10 güne kadar istirahat verilebilir. Diğer taraftan, hastanın durumu kritik ise izin süreci uzayabilir.
Hastalık İzni Nasıl Alınır?
Yazımızın sonundaki bağlantıya tıklayarak da ulaşabileceğiniz 657 Sayılı Kanun’un 7. maddesinin 6. fıkrasında şu ifadelere yer verilmiştir:
Hastalık izni verilebilmesi için hastalık raporlarının, geçici görev ve kanunî izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar hariç, memuriyet mahallindeki veya hastanın sevkinin yapıldığı sağlık hizmeti sunucularından alınması zorunludur.
Hastalık İzni Dilekçe Örneği Nasıl Yazılır?
Genellikle hastalık izni talebi için her kurumun kendi özel formu bulunmaktadır. Dolayısıyla, öncelikle çalıştığınız kurumun idari biriminden form istenmelidir; kendi formları yok ise örnek olarak sunduğumuz formdan yararlanılmalıdır. Aşağıda doldurmanız için uygun boşlukların bırakıldığı formu, word ya da pdf formatında indirebilir ve kişisel bilgilerinize göre veya kurumunuzun istediği ek bilgileri ekleyerek hazır hale getirebilirsiniz.
Hastalık İzni Dilekçe Örneği
Konuyla Bağıntılı Kaynaklar:
Konuyla Benzer İçerikler: