Süt Parası Nedir? Emzirme Ödeneği Nedir?
Emzir ödeneği veya halk arasında bilinen ismiyle süt parası, eşi ya da kendisinin sigortalı bir işte çalışıyor olması şartı aranan kadına, yeni doğmuş bebeği için devlet tarafından geri ödemesiz olarak sağlanan ödemedir.
Kişilerin süt emzirme ödeneğinden yararlanabilmesi için doğum yapılan tarihte anne ve babanın evlenmiş olma şartı aranmaktadır. Süt parası başvurusu yapmak isteyen kadınların herhangi bir işte çalışma zorunlulukları bulunmamaktadır. Eşlerin sigortalı olması, sunulan süt parası ödeneğinden yararlanmak için yeterli bir önkoşuldur. Annenin ya da eşinin süt parasından yararlanabilmesi için sigorta ya da Bağ – Kur ödemelerinde, en az 120 günlük primin yatırılmış olma şartı aranmaktadır. Bağ – Kur ödemelerinde herhangi bir prim borcu bulunduğu takdirde, süt parası yardımından yararlanılamaz.
Emzirme Ödeneğinden Kimler Faydalanabilir?
Pek çok kişi, e- devlet üzerinden ya da PTT aracılığıyla süt parası sorgulama 2018 işlemi yaparak, süt parası ödeneğinden yararlanıp yararlanamayacağı hakkında bilgi almak istemektedir. Süt emzirme ödeneğini kimlerin alacağı noktası, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 16. Maddesine göre düzenlenmektedir. Mevzuat, sigortalı anneler ile sigortalı babaların çalışmayan eşlerinin süt emzirme ödeneğinden yararlanabileceğini belirtmektedir.
Emzirme ödeneğinden hizmet akdine tabi çalışan (4/a’lı) sigortalılar yani işçiler ile kendi adına ve hesabına (4/b’li) çalışan sigortalılar yani işyeri sahipleri ve şirket ortakları yararlanabiliyor.
Bununla birlikte emzirme ödeneği alınabilmesi için diğer şartlar şunlardır:
1) Hizmet akdine tabi (4/a lı) çalışan sigortalılar yani işçiler için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün prim bildirilmiş olması gerekli.
2) İşyeri sahipleri ve şirket ortakları için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün prim yatırılmış olması ve SGK’ya herhangi bir prim borcu bulunmaması gerekli.
3) Doğan çocuğun yaşaması gerekli.
Bu şartların sağlanması halinde emzirme ödeneği alınabiliyor. 2021 yılı için ödenen emzirme ödeneği tutarı 232 TL.
Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılara Kimlik Paylaşım Sistemi üzerinden doğan çocuğa ilişkin bilgiler tespit edilerek, herhangi bir talep şartı aranmaksızın emzirme ödeneği ödeniyor. Ancak, bilgilerin SGK sistemine düşmemesinden dolayı ödeneklerinin otomatik ödenememesi durumunda bulunduğunuz yerdeki SGK il müdürlüğüne başvurmanız gerekiyor. Müracaat için gerekli belgeler ise sadece talep dilekçesi ve doğum raporu. Süt parası başvuru yapıldıktan 15 gün içerisinde alınabiliyor.
Çalışan Babalar Süt Parasından Yararlanabilir Mi?
Çalışan babaların süt parası alma şartları şunlardır:
1) Çalışan babanın SSK’lı olması gerekmektedir.
2) Çalışan babanın eşinin iş başında olmaması gerekir. Eşin çalışması durumunda süt parası için eşin durumu göz önüne alınır.
3) Çalışan babanın doğum öncesindeki 1 yıl içinde en az 120 günlük prim ödemesi yapılmış olmalıdır.
4) Eşin doğumunun gerçekleşmiş olması ve bebeğin sağlıklı olması gerekmektedir.
Süt Parası Sorgulama 2021
Süt parası sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden veya PTT’ya bizzat gidilerek yapılabilmektedir.
Süt Parası Nereye Yatırılır?
Süt parası, Ziraat Bankası veya PTT şubelerinden yatırılır. Eğer annenin Ziraat Bankası’nda hesabı varsa, süt parası direkt olarak bu hesaba yatırılır. Annenin hesabı yoksa, isim üzerine annenin ikamet adresine en yakın PTT şubesine paranın yatırılması sağlanır. Anne, PTT şubelerine yatırılmış parayı e-devlet sisteminden takip edebilir ve kimlik belgesi ile veznelerden alabilir
Süt Parası Başvuruları Nereye Yapılmaktadır?
Süt parası başvuruları yapılmaz. Doğumun gerçekleşip sisteme düşmesinden hemen sonra, anneye süt parası verilmesi kararı alınır. Ardından anneye verilecek süt parası için banka hesabına bakılır. Annenin ilgili bankalarda hesabı varsa, para direkt olarak bu hesaplara yatırılır. Ancak anne veya babanın Bağ-Kur’lu olması durumunda başvuru alınmaktadır. Başvurular Sosyal Güvenlik Kurumuna bizzat gidilerek yapılmaktadır. Kimlik belgesi ile doğuma ait evrakların kullanılması ile yapılacak başvuru, 15 gün içinde sonuçlanır.
Süt Parası Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
1) Doğum raporu
2) Kimlik belgesi
3) Süt parası müracaat talep dilekçesi
Dilekçe örneğine aşağıdan ulaşabilirsiniz. Ulaştığınız dilekçeyi ister kendi el yazınızla ister word formatında kendi bilgilerinize göre doldurarak Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurunuzu yapabilirsiniz.
Daha ayrıntılı bilgi için İş ve Sosyal Güvenlik Kurumu internet adresine göz atabilirsiniz.
Emzirme Ödeneği (Süt Parası) Dilekçe Örneği:
T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
............ Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne
............. Sosyal Güvenlik Merkezine
.../.../20.... tarihinde doğan çocuğumdan dolayı tarafıma emzirme ödeneği verilmesini arz ederim.
.../.../20....
Ad Soyad
İmza
T.C. Kimlik No
(Sosyal Güvenlik Sicil No :
Adres : :
Telefon :