Döviz Alım Talebi Dilekçesi

Döviz Alım Talebi Dilekçesi Bankalarda bulunan hesaplarda bulunan bakiyeler ile döviz alma işlemi yapmak için verilen bir dilekçedir. Bazı bankalarda matbu form olarak da hazır bulunabilen bu dilekçeler kullanılabilirken bu yazımızda sizlere genel amaçlı olarak banka tarafından döviz alımı talimatı için sunulması gereken bir örnek dilekçe sunacağız.

Bankalar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından denetlenen özel veya kamu kurumlarıdır. Yapılan tüm işlemler resmidir ve kayıtlıdır. Bu sebeple bir kişinin banka hesabındaki bakiye ile döviz alması için bankaya talimat vermesi gerekmektedir.

Bankalar kişinin rızası , talebi ve açık beyanı olmadıkça döviz alımı veya satışı yada herhangi bir işlem yapmazlar yapamazlar. Bankalara yatırılan tüm mevduat banka güvencesi altındadır ve sahibinin bir talimatı olmadan hiçbir işlem yapılması mümkün değildir.

Döviz alım talebi birçok yol ile iletilebilir şahsen şubeye giderek Döviz Alım Talebi Dilekçesi sunulması , telefon bankacılığı ile talep sunulması veya internet bankacılığı yada mobil bankacılık ile işlem yapılması.

Kimler Döviz Alabilir ?

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının tamamı ve yasal yolla ülkemizde bulunan misafir kişiler Döviz alımı ve satımı yapabilirler.

Resmi olmayan yollar ile ülkemize giriş yapan kişiler ve kimliğini beyan edemeyen kişiler döviz alım satım işlemi yapamazlar.

Bankacılık Sigorta ve Muamele vergileri Özel veya Kamu bankaları tarafından tahsil edilerek gerçek yada tüzel kişiliklerden kamu namına işlem esnasında tahsil edilerek kamuya aktarılmaktadır.

Döviz Alım Talebi Dilekçesi
Döviz Alım Talebi Dilekçesi

Telefon İnternet ve Mobil Bankacılık ile döviz alım işlemi

Neredeyse bütün bankaların telefon bankacılığı , internet bankacılığı veya mobil bankacılık çözümleri vardır. Telefon mobil yada internet bankacılığı sözleşmesi yapılması kullanıcı bilgileri tanımlanması ile bu kanallar üzerinden bankacılık işlemlerinin yapılması mümkündür.

Güvenlik gerekçesi ile belirli işlemler için adet yada tutar sınırlaması ve onay mekanizmaları bulunmak ile beraber gerekli izinleri veren ve kendi talebini bu kanallar üzerinden veren kişiler telefon mobil ve internet bankacılığı üzerinden döviz alım satım işlemi yapabilirler.

Döviz Alım İşlemi Nedir ?

Genel anlamda döviz alım işlemi yerel parabirimi karşılığında yabancı para birimi alınması yani paranın dönüştürülmesi işlemidir. Para Birimleri arasındaki oranlara döviz kuru denir ve bir parabirimi ile alınabilecek döviz miktarı değişkendir.

Farklı parabirimleri arasında da dönüşüm mümkündür, yani birçok parabiriminin birbirine karşılık değerine göre oluşturulan bir kur hesaplaması farklı parabirimleri arasında da vardır, yani bir kişi Japon Yeni karşılığında Kanada Doları da alabilir.

Tüm parabirimleri düşünüldüğünde birbirine karşılık kur hesaplamarı günlük ve anlık olarak çok dinamik olarak hesaplanmadığı için genellikle bankalar Türk Lirası karşılığındaki Döviz Kurlarını yayınlarlar ve genellikle dönüşümler Türk Lirası verilerek Döviz alım yapılması biçiminde olur.

Döviz Alım İşlemi için neler gereklidir ?

Döviz Alımı işlemi için kimliğiniz için banka şubesine müracat etmeniz gerekmektedir. Bankanın müşterisiyseniz ve döviz türünde banka hesabınız varsa sadece dilekçe ile müracatınız veya yukarıda belirttiğimiz kanallardan işlem yapmanız yeterlidir.

Bankanın müşterisi değilseniz gişeden döviz alım işlemi yapabilirsiniz, nakit para olarak ödeyeceğiniz Türk Lirası karşılığında istediğiniz döviz cinsi parayı almış yani döviz alım işlemi yapmış olursunuz.

Bankanın müşterisiyseniz döviz alım işleminde dövizi nasıl almak istediğiniz anlamlıdır, örneğin nakit olarak gişeden alabilir yada hesabınıza yatırılmasını tercih edebilirsiniz. Dövizin hesabınıza yatırılmasını istiyorsanız dilekçenizi müşteri temsilcilerine teslim ettikten sonra gişelerde işlem yapmanıza gerek yoktur. İlgili döviz alım işlemi müşteri temsilcisi yada operasyon birimi tarafından gerçekleşir ve banka hesabınızdaki Türk Lirası ile döviz alım işlemi yapmış olursunuz.

Banka hesaplarınızdaki bakiye ile döviz almak için öncelikle Türk Lirası banka hesabınızın bulunması ve ilgili döviz cinsi banka hesabınızın bulunması gerekmektedir.

Döviz Alım İşlemi için ücret , kesinti yada vergi varmıdır ?

Döviz alımı işlemi için bankalar genellikle ücret almamaktadır, Döviz alış satış kurları arasındaki fark bankanın zaten geliridir. Kesinti de genellikle bulunmaz.

Fakat 2020 yılında yapılan düzenleme ile döviz alımında önce %1 daha sonra %0.2 olarak belirlenen oranda alım ve satım işlemlerinde vergi uygulaması getirilmiştir. Bu hesaplama ile son durum göze alındığında alış ve satışta 1000 liralık döviz işleminde 2 TL vergi kesintisi yapılmaktadır.

Bu durum bu makaleyi kaleme aldığımız dönemde geçerli bir durumdur, güncel vergi oranları için güncel Banka Sigorta Muamele Vergisi mevzuatını incelemenizi tavsiye ederiz.

Döviz Alım Talebi Dilekçesi Nasıl Yazılır ?

Özel yada Kamu bankalarına yazılacak dilekçeler resmi dilekçe yazım kurallarına uygun biçimde yazılmalıdır. Yabancı bankaların Türkiye Temsilcilikleri yabancı dilde dilekçeler kabul edebilmektedir.

Aksi belirtilmedikçe Türkçe ve dilbilgisi kurallarına uygun biçimde yazılacak olan Döviz Alım Talebi Dilekçesi Banka genel müdürlüğü yada ilgili şube makamına hitaben yazılmalıdır.

Dilekçe Konusu yazılması tavsiye edilmektedir. Döviz Alım Talebi Dilekçesi için “Hesabımdaki mevduat ile hesabıma döviz alımı işlemi talebimin sunulmasından ibarettir” gibi bir dilekçe konusu yeterli olacaktır.

Sizlere sunacağımız örnek dilekçe herhangi bir bankada Türk Lirası hesabı bulunan ve bu hesaptaki mevduatından döviz alımı işlemi yaparak alınan dövizin yine aynı banka şubesindeki döviz hesabına yatırılmasını talep eden bir kişinin sunabileceği dilekçedir.

Dilekçe içerisinde Türk Lirası tutarın alınacağı hesap , BSMV Bankacılık Sigortacılık Muamele Vergisi kesintisi yapılacak hesap ve dövizin yatırılacağı hesap bilgileri yazılmalıdır. Alınacak döviz cinsi ve tutarı da açık ve anlaşılır biçimde yazılmalıdır.

Tarih , İsim Soyisim , Islak İmza ile ilgili şube yetkililerine teslim edilerek işlem yapılacaktır. Döviz alım dilekçesi ileri tarihli olarak da verilebilmektedir.

Bankacılık işlemleri genel vekaleti veya ilgili banka yada şubesinden döviz alımı yetkisi verilmiş resmi vekaletname ile vekaleten de işlem yapılabilmektedir. Vekaleten dilekçe sunacak kişi dilekçeyi kendi adı ile imzalamalı ve vekaleten işlem yaptığını dilekçe metninde belirtmeli, hesap sahibine ait bilgileri de sunmalıdır. Vekaletin aslının beyanı istenebilmektedir.

Döviz Alım Talebi Dilekçesi



		


		Türkiye Cumhuriyeti .............................. Bankası
		................................... Şube Müdürlüğüne

	

	Dilekçe Konusu : Şubenizde bulunan Türk Lirası mevduatım ile Döviz alımı işlemi talebimin sunulmasından ibarettir.



	Bankanızın aşağıda kişisel ve müşteri bilgilerini sunmuş olan müşterisiyim. 

	Aşağıda bilgilerini sunmuş olduğum Türk Lirası hesabımda bulunan mevduat kullanılarak, ###1.000###USD###(YAZI-İLE-BİN-AMERİKAN-DOLARI) tutarında döviz alımı işlemi yapmak istemekteyim. Alınacak dövizin aşağıda bilgilerini sunduğum şahsi döviz hesabına yatırılmasını ve BSMV tutarının Türk Lirası hesabımdan tahsilini talep etmekteyim.

	Dövizin bankanız güncel döviz satış kuru ile tarafıma satılacağını , Döviz Alım işlemlerinde BSMV uygulaması olduğunu bildiğimi kabul ve beyan ederim.


Tc Kimlik No : (TC KİMLİK NUMARANIZI YAZINIZ.)
Müşteri Numarası : (MÜŞTERİ NUMARANIZI YAZINIZ.)
İsim Soyisim : (İSİM SOYİSİM YAZINIZ)
Alınacak Döviz Cinsi : (USD AMERİKAN DOLARI – DÖVİZ CİNSİNİ YAZINIZ)
Alınacak Döviz Tutarı :###1.000###USD###(YAZI-İLE-BİN-AMERİKAN-DOLARI)
TL Hesabı IBAN : TR(TL HESABI İBAN NUMARANIZI YAZINIZ)
USD Hesabı IBAN : TR(DOVİZ HESABI İBAN NUMARANIZI YAZINIZ)
Telefon : (CEP TELEFONU NUMARANIZI YAZINIZ)
Eposta :  (EPOSTA ADRESİNİZİ YAZINIZ)


	Yukarıda yazılı döviz alım işleminin yapılması ve dekontunun tarafıma teslimi için gereğini saygılarım ile arz ederim.





							Tarih : 

							İsim Soyisim : 

							İmza  :


Türkiye Cumhuriyeti Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu web sitesi üzerinde Banka Kuruluşları Listesi sayfası, bankaların web sitelerine ulaşmak için siz için faydalı olacaktır; https://www.bddk.org.tr/Kurulus/Liste/77

Scroll to Top