Cep Telefonu Hattı Kapatma Dilekçesi sahibi olunan cep telefonu hattının kapatılması için operatör şirkete sunulması gereken dilekçedir.
Cep Telefonu Hatları fiziki yerden bağımsız hatlar olduğu için aboneliğin sonlandırılması önemlidir, çünki abone olunan tarife ve temel hizmetlere dair ödemeler cep telefonu hattı hiç kullanılmasa hatta sim kartı dahi bulunmasa tahsil edilmeye devam eden bedellerdir, bu sebep ile cep telefonu hattını kullanmaya ihtiyacınız bulunmuyorsa kapatmanız gerektiğini unutmayınız.
Cep telefonu hatları genel olarak ön ödemeli veya faturalı olarak iki biçimde kullanıma sunulur, ön ödemeli hatlar belirli bakiyeler yüklenerek kullanılan hatlardır hatta kayıtlı bakiye bittiğinde hizmet alınamaz, faturalı hatlarda ise aylık olarak belirlenen bir tarife dahilinde hizmet alınır ve ay sonunda bu bedel ödenir, ayrıca faturalı hatlarda tarife dışında kullanımın da belirli bir bedel ile faturaya eklenmesi mümkündür.
Her iki çeşit yani faturalı yada ön ödemeli olsun tüm cep telefonu hatlarının kullanımı bittiği zaman Cep Telefonu Hattı Kapatma Dilekçesi sunularak hattın kapatılması gerekmektedir.
Cep telefonu hizmeti kullanmaya ihtiyacınız devam edecekse cep telefonu hattınızı kapatmak yerine başka bir operatöre taşıma imkanınız da bulunduğunu unutmayınız, bu sayede yeni hat açılış vergi vb gidelerini ödeme zorunluluğunuz olmadan aynı numarayı da kullanarak aboneliğinizi sürdürme imkanınız vardır.
Dilekçe operatör şirkete sunulmaktadır burada karışıklık olmaması için genel mantığı ve süreci anlayabilmeniz için biraz açıklama yapıyoruz, okuyunuz.
Cep Telefonu Hattı ve Operatör Nedir ?
Cep Telefonu Hattı yani GSM hattı bir simkart ile mobil cihazların kablosuz cep telefonu sistemlerine yani GSM sistemlerine bağlandığı ve ses mesaj data video internet gibi her çeşit iletişim yapabilmelerini sağlayan hizmetlerin aboneliğinin genel adıdır.
Cep Telefonu hattı olarak anılıyor olsa da sim kartlar yalnızca cep telefonlarında değil cep telefonu , tablet , gsm modem ve diğer kişisel elektronik cihazlar üzerinde de kullanılmaktadır.
Simkartlar belirli operatörlere özel tanımlamalar ile hazırlanan küçük elektronik devrelerdir ve ilgili operatörün hizmetine bağlanılabilmesi için cep telefonu hattı alınırken operatör şirket tarafından kullanıcıya teslim edilir. Simkart pin ve puk kodları sağlanarak operatör şebekesine bağlanır ve ilgili aboneliğe tanımlı hizmetleri kullanabilirler.
Burada Operatör cep telefonu hattını sunan ve hat üzerinden size ses video internet data sms gibi tüm iletişim servislerini sunan özel şirketi tanımlamaktadır.
Ön Ödemeli , Kontürlü , Faturalı Hatların farkları nelerdir ?
Kontörlü hat tanımı aslında ön ödemeli hat anlamına gelir fakat eskiden sabit telefonlar gibi tüketim ölçümleri kontör biçiminde yapıldığından ön ödemeli gsm hatları kontörlü olarak anılmaktaydı.
Günümüzde kontörlü tanımı kullanılmamaktadır ve yalnızca ön ödemeli ve faturalı hatlar bulunmaktadır.
Ön ödemeli hatlarda aboneye bir fatura düzenlenmez ve abone ön ödeme yaparak sisteme yükledikleri bakiye karşılığında iletişim hizmeti alır ve bunu tüketirler, bakiye bitince hizmet kullanımı da durur ve yeniden bakiye yüklenmesi gerekir. Ön ödemeli hatlarda taahhütlü ek hizmetler veya cihaz kampanyaları gibi kampanyalar bulunmaz.
Faturalı hatlarda ise aboneye her ay bir fatura düzenlenir bu faturada tarife bedeli ve diğer tüketimlerin bedeli faturalanır ve abone bunu her ay ödeyerek kullanımını sürdürür.
Kısaca ön ödemeli hatlarda önce ödeyip sonra kullanılır , faturalı hatlarda kullanılıp daha sonra ödenir.
Faturalı hatlarda ek hizmetler ve cihazlar çeşitli şart ve taahhütler ile sunulabilir. Bu şartlar belirli bir süre hattın kapatılmama sözüne karşılık hizmetlerde indirim veya taksitli olarak çeşitli cihazların tüketiciye satılması gibi kampanyalar olarak görülür.
Bu tip taahhütname verilen aboneliklerde abonenin hattı kapatmadan önce taahhütleri ve cayma şartları ve ödemesi gereken bedeller ve cayma bedelleri ile ilgili bilgi sahibi olması gereklidir. Bu sebeple tüm taahhüt verilen hizmetler veya taksitli cihaz alımlarınız ile ilgili operatör şirket çağrı merkezi yada bayilerinden hat kapatılması durumunda karşılaşacağınız ödemeler ile ilgili bilgi alınız.
Cep Telefonu Hattı Kapatma Dilekçesi nasıl yazılır ?
Cep Telefonu Hattı Kapatma Dilekçesi gsm iletişim hizmetini almakta olduğunuz operatör şirketin genel müdürlüğü makamına sunulmaktadır. Ülkemizde 3 ana operatör ve bu operatörlerden hizmet alan diğer operatör şirketler bulunmaktadır ve Ülkemizde GSM hatları artık marketler , teknoloji mağazaları , spor takımları gibi farklı ünvanlar veya şirketler tarafından da sunulabildiğinden bu konuda dikkatli olmanız gerekmektedir.
Dilekçenizi hangi operatörün kullanıcısı iseniz o operatör genel müdürlüğü makamına yazmanız gereklidir.
Dilekçe konusu yazmanız önerilir ve hattı kapatma talebiniz olduğunu ifade eden yani “Cep telefonu hattımı kapatma talebimin sunulmasından ibarettir.” gibi bir dilekçe konusu fazlası ile yeterlidir.
Dilekçe serbest metin kısmında ise cep telefonu hattınızın numarasını ve kapatma sebebinizi de içeren anlaşılır ifadeler ile cep telefonu hattı kapatma talebinizi sunmanız yeterlidir.
Yalnızca hat sahibi kapatma talebini iletebilmektedir ve başkası adına başvuru yapılamaz. 18 yaşından küçükler için velileri , vasi kayyım veya kanuni temsilci atanan kişiler için temsilcileri , tüm tüzel kişiler için yetkili yada müdürleri başvuru yapabilir. Bunu dışında başvurular için noter vekaleti veya temsil yetkisini gösterir resmi belge gereklidir.
Cep Telefonu Hattı Kapatma Dilekçesi
Aşağıdaki dilekçeyi kendi ihtiyacınıza göre düzenleyerek kuruma yazılı müracatınızda kullanabilirsiniz.
.................. İLETİŞİM HİZMETLERİ ANONİM ŞİRKETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
DİLEKÇE KONUSU : Cep telefonu hattımın kapatılması talebimin sunulmasından ibarettir.
Şikretinizin iletişim hizmeti sunmakta olduğu ............................. numaralı cep telefonu hattının sahibi ve kullanıcısıyım. Gördüğüm lüzum üzerine ve ihtiyacım kalmaması sebebi ile hattımın kapatılmasını talep etmekteyim.
Cep telefonu hattımın kapatılması için gereğini saygılarım ile arz ederim.
GSM No :
Tc Kimlik No :
İsim Soyisim :
İkamet Adresi :
Telefon :
Eposta Adresi :
Tarih :
İsim Soyisim :
İmza :
Türkiye Cumhuriyeti Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Kurumsal Web Sitesi Erişim Linki : https://www.btk.gov.tr/
BTK tarafından sunulan mobil hat sorgulama , abonelik fesih başvurusu , numara taşıma sorgulama , sabit hat sorgulama , imei kayıt işlemleri ve tüm diğer BTK elektronik hizmetlere Edevlet üzerinden erişim sayfası :https://www.turkiye.gov.tr/bilgi-teknolojileri-ve-iletisim-kurumu