Asfalt Nedir? Asfalt Ne Demek?
Koyu kahverengi ile siyah arasında bir renge sahip, doğada bulunan veya petrolün işlenmesinden elde edilen, bitüm bileşeninin hakim olduğu bir malzemedir.
Asfalt Tabakaları
1. Aşınma Tabakası
Üstyapının en üst tabakası olan aşınma tabakası, genellikle 5 cm kalınlığında asfalt betonu olarak uygulanmaktadır.
1.1. Beton Asfalt Aşınma: En büyük tane boyutu 19 mm olan aşınma tipidir. Ağır ve veya sürekli trafiğin olduğu sahalarda uygulanmaktadır.
1.2. Beton Asfalt Aşınma: En büyük tane boyutu 12,5 mm olan, Tip 1 aşınmaya kıyasla daha yüksek oranda bitüme haiz aşınma tipidir. Genellikle hafif araç otoparkları, spor sahaları, yürüme yolları gibi ağır ve sürekli trafiğin bulunmadığı sahalarda uygulanmaktadır.
2. Binder Tabakası
Bitümlü temel veya granüler temel üzerine tatbik edilen binder tabakası, trafiğe bağlı olarak genellikle 6-8cm kalınlıklarda asfalt betonu olarak uygulanmaktadır.
3. Bitümlü Temel Tabakası
Genellikle plentmiks temel tabakası üzerine tatbik edilen bitümlü temel tabakası, trafiğe bağlı olarak 8-18cm kalınlıklarda uygulanmaktadır.
Asfalt Çeşitleri
1. Mastik Asfalt
Genellikle köprülerde olmak üzere beton veya çelik yüzeyler üzerine gelen esnek kaplamalar mastik asfalt karışımları ile yapılmaktadır. Beton yüzeylerde yalıtım içinde mastik asfalt karışımları kullanılmaktadır.
2. Stonmastik Asfalt
Dingil yüklerinin neden olduğu oluklanmaları en aza indirgemek ve yolların ömrünü uzatmak için yüksek bitüm oranına sahip stone mastic kaplamalar geliştirilmiştir. Özellikle ağır taşıt trafiğinin yoğun olduğu yollarda tercih edilmektedir.
3. Renkli Asfalt
Güvenlik ve dekorasyon amaçlı olarak kullanılmaktadır. Yaya geçitleri, spor alanları, bisiklet yolları ve yürüyüş parkurları başlıca kullanım alanlarıdır.
4. Modifiye Asfalt
Modifiye asfalt ile tekerlek izi oluşumu, termal çatlaklar, yorulma çatlakları gibi deformasyonların önemli ölçüde önüne geçilmektedir.
5. Sessiz Asfalt
Karayollarında tekerlek ve yol yüzeyi arasındaki sürtünme nedeniyle gürültü oluşmakta bu da yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Reçine esaslı katkı maddeleri ile özel gradasyonlu sıcak asfalt karışımları elde edilerek sürtünmeden kaynaklı gürültünün nispeten azaldığı tespit edilmiştir. Huzurevi, hastane gibi mekanların olduğu bölgelerde tercih edilmektedir.
Bozuk Asfalt
Ülkemizde kara yolu trafiğinin yoğunlukla tercih edilmesi, aşırı aks yüküne sahip kamyon ve araç fazlalığı nedeniyle yollarımızda önemli hasarlar ve asfalt bozulmaları meydana gelmektedir. Bu aşırı yükler sonucunda oluşan yatay ve düşey gerilmeler nedeniyle imalatı yeni tamamlanmış yollarda dahi asfalt yüzeyinde kısa zamanda bozulmalar, çatlamalar ve oturmalar meydana gelmektedir.
Karayollarının kısa sürede bozulmasına neden olan bir diğer önemli husus ise gece gündüz sıcaklık farkının yüksek olduğu bölgelerde özellikle kış aylarında yaşanan donma çözünme nedeniyle oluşan kara yolu çatlaklarıdır. Oturmalar ve çatlaklar kara yolu yapısını bozmakta ve sürüş güvenliğini önemli derece azaltmaktadır.
Yol kaplamasının bozulmasına neden olan bu önemli etkenler dışında hatalı yamalar, yetersiz drenaj, uygun olmayan dolgu malzemelerinin kullanılması ve yetersiz sıkıştırma gibi hatalı imalatlar nedeniyle karayollarımız bozulmalara uğramaktadır. Bu durum trafik kazalarının yoğun olarak yaşandığı ülkemizde hem sürüş güvenliği açısından büyük tehdit oluşturmakta, hem de estetik açıdan yol kalitesini önemli derecede düşürmektedir.
Asfalt Talebi Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Asfalt talebi, yetersiz veya kırılmış asfalt olan kimi bölgeler için yapılır. Asfalt talebiniz için, aşağıdaki dilekçe örneğini ister el yazınızla ister word/pdf formatında indirip doldurunuz. Doldurduğunuz dilekçeyi asfalt talep ettiğiniz bölgenin bağlı olduğu belediyeye teslim ediniz.
Asfalt yama (onarım) dilekçesi ile ilgili yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.
Asfalt Talebi Dilekçe Örneği:
.............. BELEDİYE BAŞKANLIĞINA
Fen İşleri Müdürlüğü
............. mahalle .............. sokağımıza asfalt dökülmesi için gereğini saygılarımla arz ederim.
Tarih
Ad Soyad
İmza
Adres :
T.C. Kimlik No:
Cep Tel :