Amatör olarak oynanan tüm resmi spor müsabakalarında bütün sporcuların başvurarak lisans almış olmaları gerekmektedir. Bunun sebebi hem amatör spor müsabakalarının da resmi müsabakalar olması , sporcuların ilgili spor branşının tüm kurallarını oyun biçimini biliyor olmasının temin edilmesidir. Ayrıca sporcuların yapacakları spor aktivitesi sırasında sağlıklarını olumsuz yönde etkileyecek bilinçsiz hareketler yapmamaları için gerekli eğitimi almış olmalarının ve fair play adil oyun bilincinin sporculara yerleştirilebilmesi için sporcuların bir antrönörün denetiminde spor kültürlerinin oluşturulmasının temin edilmesidir.
Amatör Futbolcu Profesyonel Futbolcu Ayrımı
Amatör futbolcu lisansı amatör spor kulüplerinde oynayacak olan her yaştan oyuncunun alabileceği bir sporcu lisansıdır. Amatör spor kulüpleri profesyonel oyuncular oynatmazlar profesyonel sporcu yapmış olduğu spor karşılığında bir gelir elde eden Sporculardır. Amatör sporcular yaptıkları spor etkinliği karşılığında ücret almazlar amatör sporculuk bir meslek değildir, gönüllü ve kişisel ilgili ile yapılan bir sağlık ve sosyal aktivitedir.
Amatör Futbolcu Lisansı için gerekli belgeler
Lisans alınacak spor branşı doğası gereği Fiziksel aktiviteler gerektirdiği için lisans adayı olan sporcunun çeşitli belgeler sunması gerekebilmektedir Bu belgeler arasında sağlık kurulu raporu veya sağlık raporu da bulunabilmektedir. Bu raporlar herhangi bir devlet hastanesine veya bağlı oldukları aile sağlığı merkezine başvurarak alınabilmektedir. Yönetmelik gereği sağlık raporunun fotoğraflı olması gerekmektedir.
Ayrıca lisans belgesi üzerinde bulundurmak ve evrak arşivinde de yer vermek adına neredeyse bütün amatör spor branşları için lisans başvuruları yapıldığında bir iki veya üç tane güncel fotoğraf talep edilebilmektedir.
Amatör futbolcu lisansı için Türkiye Futbol Federasyonu yönetmeliğinde 2 adet güncel renkli vesikalık fotoğraf talep edilmektedir.
TFF Tarafından sağlanan klüp ve sporcu taahhütnamesinin imzalanarak başvuru dilekçesi ekinde sunulması da gerekmektedir. Bu belge TFF bölge müdürlüklerinde hazır olarak bulunabilmektedir.
Lisans yıllık vize bedelinin yatırıldığına dair banka dekontu da başvuru ile beraber sunulmaktadır.
Amatör Futbolcu Lisansı başvurusu nasıl yapılır ?
Amatör Futbolcu Lisansı başvurusu Türkiye Futbol Federasyonu Bölge Müdürlüklerine şahsen yapılır. Klüpler de lisans başvurusu olacak sporcular için başvuruları yönlendirebilirler. Yani belgeler sporcular tarafından imzalanır, klüp tarafından veya sporcu tarafından TFF bölge müdürlüğüne iletilir.
TFF tarafından belirtilen iletim yöntemleri klüp idareleri tarafından bilinmektedir.
TFF Bölge Müdürlükleri nerelerdedir ?
TFF Bölge Müdürlükleri bu makale yazıldığı tarihte İstanbul Ankara İzmir Bursa Adana Antalya Diyarbakır Erzurum Kayseri Malatya Samsun Sakarya Trabzon ve Van illerindedir.
Sporcunun ikamet ettiği şehir veya daha emin olarak amatör spor klübünün tescil edildiği müdürlüğe klüp yetkililerinin veya sporcunun şahsen müracatı ilgili bölge müdürlüğüne yapılabilir.
Amatör Futbolcu Lisans Vizesi Nasıl Yapılır ?
Yine TFF müracat edilerek ve vize ücreti banka dekontu ve dilekçe sunularak vize işlemi yapılmaktadır. Vizeler her yıl tekrar yapılmalıdır, vizesiz sporcu lisansı ile resmi müsabakaya katılmak mümkün değildir.
Transfer olan sporcularda ne işlem yapılır ?
Transfer olarak geçilen spor klübü resmi müracat yaparak ilgili sporcunun kendi klübüne tescilini sağlayabilir.
Profesyonel sporcu olan futbolcular için 25 yaşına kadar özel durumlar vardır, bu sebeple amatör klübün rızası ve yetiştirme bedeli gibi uygulamalar için TFF mevzuatı incelenmelidir, Gerekiyorsa spor hukuğunda yetkin bir Avukattan Hukuki danışmanlık ve gerekiyorsa Menejerlik hizmeti alınması yerinde bir karar olacaktır.
Süreli Lisanslar Süresiz Lisansların farkları nedir ?
Amatör sporcu lisansları belirli branşlarda süreli belirli branşlarda süresiz olarak sağlanmaktadır. Süreli lisanslar genel olarak her yıl vize gerektiren lisanslardır, bazı branşlarda her yıl sağlık kontrolü veya klüp doktorunun yazı vermesi ile spor yapmasında sağlık sakıncası olmadığı belgelenmesi gerekmektedir.
Amatör futbolcu lisansları her yıl vize işlemi görmektedir. Yani her sene federasyondan vize yapılması gereklidir.
Süresiz lisanslar genellikle satranç gibi zorlayıcı bedensel aktivite gerektirmeyen zihin sporları lisanslarında yer almaktadır.
Son zamanlarda elektronik sporlar ile ilgili amatör ve profesyonel sporculuk lisansları da gündeme gelmektedir , bu tip lisanslarda dünyada 3 yıl 5 yıl gibi vize süreleri uygulamaları mevcuttur.
Aynı sporda hem amatör hem profesyonel lisans olabilirmi
Bir sporcu aynı spor branşında hem amatör hem de profesyonel lisansa sahip olabilir Amatör Spor Kulüpleri profesyonel sporcuları kadrolarında bulundurarak müsabakalara çıkamayacaklar için bir profesyonel sporcu bir amatör kulüpte de oynuyorsa amatör sporcu lisansını beyan ederek ilgili kulüp müsabakaya katılmasını temin edebilir.
Fakat profesyonel bir sporcunun amatör spor müsabakalarında bir ücret dahi almadan oynuyor olmasın genel spor ahlakı açısından çekinceli görülmektedir. Çünkü amatör sporcular genç yaşlarında ise genellikle öğrenci yetişkin yaşlarında ise farklı meslek gruplarında bulunan genellikle veteran oyunculardır bir profesyonel sporcunun görev aldığı bir amatör kulüp karşısında tamamen amatör sporculardan oluşan bir takımın mücadele şansı zayıf kalacağı için profesyonel oyuncular barındıran amatör kulüpleri ile amatör kulüplerin karşısına müsabakaya çıkılması adil bir müsabaka şansını ortadan kaldırmaktadır.
Adil oyun ve denk güçlerin mücadelesi ilkesi gereği özel eğitim kondüsyon ve profesyonel oyunculuk kültüründen gelen profesyonel bir oyuncunun bilaücret ile dahi amatör bir müsabakaya katılması ve kazanmak için yeteneklerini kullanması yersiz ve yanlış görülmektedir.
Bir profesyonel oyuncunun amatör müsabakada yer alması amatörlüğün ruhuna da aykırıdır.
Zaman zaman profesyonel sporcular genç ve amatör oyuncuların müsabakalarına motivasyon eğlence ödül kutlama gibi etkinlikler ile davet edilirler, bu müsabakalarda katılan profesyonel oyuncular amatör sporculara iyi birer örnek olarak sunulmaktadır ve amatör sporcuların motivasyonlarına çok olumlu katkı sağlarlar.
Amatör Futbolcu Lisanslarının sporculara sağladığı ayrıcalıklar
Amatör futbolcu lisanslarının sporculara devlet ve kamu kurumları ve hatta Özel kurumlar tarafından sağlanan ayrıcalıkları da bulunmaktadır Örneğin amatör futbolcular belirli spor branşlarına ait profesyonel ve amatör müsabakaları ücretsiz veya indirimli biletler alarak seyrede bilmektedir bazı belediyelerin spor tesislerine Belirli zaman dönemlerinde ücretsiz veya indirimli olarak kullanabilmektedir çeşitli kamu ve belediye hizmetlerinde ücretsiz veya indirimli hizmetler alabilmektedir.
Ayrıca amatör sporcular için özel eğitim kurumları eğitim süreleri boyunca özel burslar verebilmektedir. Özel kurumlarında amatör sporcuların ihtiyaçları için sunabildiği maddi yardımlar olabilmektedir.
18 yaşından küçük sporcuların lisans başvuruları
18 yaşından küçük, minik ve miniminik kategorisinde yer alan tüm sporcular için tüm belgelere ek olarak veli taahhütnamesinin ayrıca imzalanması gerekmektedir. Velilerin müsadesi olmadan 18 yaşından küçük kişiler Lisanslı Amatör Futbolcu olamazlar ve amatör klüplere oynayamazlar.
Amatör Futbolcu Lisansı Başvuru Dilekçesi
Türkiye Futbol Federasyonu
........................ Bölge Müdürlüğü
Dilekçe Konusu : Amatör Futbolcu Lisansı başvurumun sunulmasından ibarettir.
İsim Soyisim :
TC Kimlik No :
Doğum Tarihi :
Doğum Yeri :
Anne Adı :
Baba Adı :
Spor Klübü :
Takımı :
Yukarıda belirtmiş olduğum klübe tescil edilmiş olarak Lisanslı Amatör Futbolcu olmak istemekteyim. Yönetmelik gereği müdürlüğünüze ekli belgeler ile müracatım gerekmektedir.
Amatör Futbolcu Lisans başvurumun onaylanması , klübüme sporcu olarak tescilim ve lisans belgesi düzenlenerek tarafıma teslimi için gereğini saygılarım ile arz ederim.
Tarih :
İsim Soyisim :
İmza :
Ekler :
Kimlik Fotokopisi
Fotoğraflı Sağlık Raporu
Veli Muaffakatnamesi
Lisans işlemi ücreti dekontu
Klüp ve Futbolcu Tahhütnamesi
Bu makalenin yayınlanmasında Fifa ve Türkiye Futbol Federasonu metinleri genel mevzuatlar incelenmiş ve bilgiler derlenmiştir. Aşağıdaki erişim linkleri araştırmanız konusunda size yardımcı olacaktır.
Türkiye Futbol Federasyonu Amatör Futbolcu Lisans ve Transfer Talimatı https://www.tff.org/Resources/TFF/Documents/TALIMATLAR/Amator-Futbolcu-Lisans-ve-Transfer-Talimati.pdf
Türkiye Futbol Federasyonu Bölge Müdürlükleri https://www.tff.org/default.aspx?pageID=303
Amatör Futbol Klüpleri hakkında TFF Haber ve Bilgilendirme Sayfaları Erişim Linki https://www.tff.org/default.aspx?pageID=435