Abonelik İptali Dilekçe Örneği

Abonelik İptali Dilekçe Örneği her çeşit abonelik ile kullanımınıza sunulan hizmetin iptal için düzenlemeniz gerekli olan bir dilekçe örneği dir. Abonelikler çok çeşitlidir ama genellikle iptal edilmesi gereken abonelikler tanımsız süre ile yapılan sözleşmeler için gereklidir.

Buradaki abonelik kavramı düzenli olarak bir ürün yada hizmetin kullanılması anlamına gelmektedir.

Abonelik Nedir ?

Abone kelime anlamı ile bir ürün yada hizmeti kullanan yada tüketen anlamına gelmektedir. Buradaki ürün yada hizmet para karşılığında size sunulan bir eşya yada hizmet anlamına gelmektedir.

Abonelik yapılan hizmetler nelerdir ?

Genel olarak insanlar hizmetlere abone olurlar , ürünlere abone olunması da mümkündür ama aboneliği en yaygın olan hizmetler aşağıdaki gibidir.

Bazı durumlarda bu abonelikler üyelik olarak da isimlendirilebilmektedir, genel olarak şu kavramı düşünmeniz makuldür. Abone yada Üye olunarak bir hizmete belirli bir süre ile sahip olmak ve bunun belirli yada belirsiz süreler ile yenilenmesi sürecine abonelik denir.

  • Şebeke suyu
  • Elektrik tüketimi
  • Doğalgaz
  • Sabit Telefon
  • İnternet Erişimi
  • Televizyon Yayını
  • Dijital Platformlar
  • Cep Telefonu
  • Alarm Sistemi
  • Kamera Sistemi
  • Spor Salonu

Abonelik yapılan Ürünler nelerdir ?

Ürünlerde abonelik sınırlı çeşitler ile de olsa örneğin gazete dergi ve basılı eser abonelikleri ürün aboneliğine örnektir.

Ayrıca çok çeşitli ürün abonelikleri de günümüzde vardır örneğin kahvaltı aboneliği , yemek aboneliği , paket alışveriş aboneliği , tüketim ürünleri aboneliği gibi abonelikler de mevcutur.

Ürün abonelikleri genellikle belirli süre ile abone olarak tüketilecek ürünlerin belirli bir takvim ile uğraşmadan edinilmesi için düzenlenir ve modern yaşamda bu çokça görülür.

Abonelik Türleri Nelerdir ?

Genellikle abonelikler süreli ve süresiz, taahhütlü yada tahhütsüz , hizmet , ürün ve hizmet ve , ürün olarak gruplandırılabilir.

Süreli abonelikler abone olunduktan sonra belirli bir süre ile ürün yada hizmetten faydalanma anlamına gelir. Örneğin bu genellikle spor salonlarında yer alır bir kere kaydolur ve 12 ay boyunca kullanım aboneliği yada üyeliği alırsınız.

Süresiz abonelikler genellikle adrese bağlı yaygın hizmetlerde olmaktadır, bu hizmetler su , elektrik , doğalgaz, sabit telefon , internet gibi aboneliklerdir, bu abonelikleri kullanmaya başlarken abone olursunuz belirli bir tarife yada tüketime göre sabit yada ölçülerek bedel tarafınıza yansır ve tüketim bitene kadar aboneliğiniz devam eder.

Taahhütlü abonelik belirli bir süre yada belirili bir kullanım sözü vererek yapılan aboneliklerdir, taahhütlü abonelikler kullanıcının belirli bir süre belirli bir tüketim sözü vermesine karşılık sunulacak hizmette indirim veya çeşitli ürün yada hizmetlerin ücretsiz yada indirimli olarak sunulması sözleşmesi mantığına dayanmaktadır. Yani tüketici belirli bir süre kalmaya ve belirli bir tüketime söz verirken , kurum da tüketiciye özel bir fiyat ve veya ürün kullanımı hakkını indirimli olarak sunar.

Taahhütsüz abonelik ise belirli bir süre yada miktar kullanımı sözünde bulunulmadan belirli bir ürün yada hizmeti sürekli kullanma anlamına gelmektedir.

Belirttiğimiz gibi abonelikler ürünler, hizmetler veya bunların birarada sunulması biçiminde olabilir.

Örneğin cep telefonu salt bir hizmettir elle tutulan gözle görülen fiziki bir şey değildir ve iletişim hizmeti sunulması anlamına gelir, örneğin masaj bir hizmettir abone olduğunuz spa size masaj ve sauna hizmeti sunar elle tutulan gözle görülen bir eşya yoktur ve hizmet almış olursunuz. Doğalgaz veya Su tüketimi bir hizmet ve tüketim ürününün beraber sunulması anlamına gelir tüketilecek sarf edilecek eşyanın bedeli ve adresinize ulaştırılması hizmetine abone olmuş olursunuz.

Örneğin internet erişimi ve televizyon yayınları yine hizmet ve eşyanın birlikte sunulmasıdır, internet erişiminizin evinize sunulması ve bunu kullanmanıza yarayacak ekipmanların kullanımınıza sunulması bir kombine çözümdür.

Abonelik İptali Ne anlama gelir ?

Abonelik iptali kendi isteği rızası ve talebi ile bir ürün yada hizmetten faydalanmayı sonlandırmak anlamına gelmektedir.

Her kişinin kullanmakta olduğu bir aboneliği veya üyeliği kendi rızası ile sonlandırma hakkı vardır , bu hak hiçbir suretle engellenemez.

Yalnızca kullandığı yada kullanmayı vadettiği yani taahhhüt ettiği maddi borçlarını ödemek sureti ile herkes istediği aboneliği kapatabilir.

Abonelik isteyerek yapılan ve istendiğinde sonlandırılabilen bir konudur ve karar tüketiciye aittir.

Fakat aboneliğin sonlandırılması ile ilgili çeşitli süreçler ve masraflar da olabilmektedir.

Örneğin herhangi bir eşyaya bağlı veya kurulum demontaja bağlı hizmet ürün kombinasyonlarında aboneliğin iptal edilmesi durumunda hizmetin sonlandırılması ürünlerin usulüne göre geri alınması belirli bir süre yada maddi karşılık yaratabilir. Bunlar aboneliğin veya üyeliğin türüne göre karşınıza gelebilmektedir.

Ayrıca taahhütlü abonelik veya üyeliklerde aboneliğin taahhüt süresinden kısa sürede iptal edilmesi durumunda ceza şartları veya yapılan indirimlerin karşılanması gibi sonuçlar da olabilir.

Abonelik İptali nasıl yapılır ?

Abonelik iptali abone yada üyenin aboneliğini iptal etme iradesini ilgili hizmeti yada ürünü sunan kuruma sözlü yazılı veya farklı bir kabul edilen yöntem ile iletmesi ile olabilmektedir.

Genel olarak yazılı imzalı dilekçe ile Abonelik İptali dilekçesi sunulması ile abonelikler iptal edilebilirken , bazı kurumlar çağrı merkezi, internet sistemi , cep telefonu uygulaması gibi farklı kanallardan da iptal işlemi alabilmektedir.

Ayrıca halen bazı kurumlar da faks ile iptal dilekçesi gönderilmesini de talep edebilmektedir.

Bazı aboneliklerin de iptal edilmesine gerek yoktur, bu abonelikler kendi kendine iptal olan yada süreli abonelikler olarak düşünülebilir. Örneğin türkiyede çok olmasa da yurtdışında yaygın olan bir sistemdir, siz abone olurken abonelik süresini belirleyerek iptalin ne zaman olacağına karar verebilirsiniz ve bu aboneliklerde ayrıca iptal gerekmez, fakat bu aboneliklerin zaten yapıldığı süreçte ne zaman kapanacağı bildirilir.

Abonelik iptali genellikle kapanış süresi abonelik esnasında tanımlanmamış ürün veya hizmetlerde geçerlidir.

Abonelik iptalinde dikkat edilecek noktalar nelerdir ?

Abonelik iptali yaparken taahhütlerinizin olup olmadığına ve cayma durumunda karşılaşacağınız maddi masrafa dikkat ediniz.

İlgili kuruma ait her çeşit cihaz vb ekipmanın kusursuz çalışır durumda usulünce iadesinin zorunlu olduğunu unutmayınız.

İptal ettiğiniz son dönem veya iptale kadar geçen dönem ve son takvim ayına ait en az bir adet fatura daha çıkacağını ve bunu da ödemeniz gerektiğini unutmayınız.

Abonelik iptalinizin tam olarak yapılıp yapılmadığını iptal işlemi bittikten 1 ay ve 3 ay sonra kontrol ediniz ve aynı süreçte tekrar fatura çıkıp çıkmadığını da kontrol ediniz.

Abonelik sözleşmenizi , iptal dilekçenizi , iptal başvuru alındısını ve iptalin yapıldığına dair belgeleri ve borcunuz kalmadığına dair belgeler varsa saklayınız.

Abonelik İptali dileçesi nasıl yazılır ?

Abonelik iptali için abonelik yapılan yada üyelik yapılan yani hizmeti yada ürünü kullanmakta olduğunuz kuruma dilekçe ile müracat etmeniz gerekmeltedir.

Türkiyede faal bir şirket yada kurum olduğu varsayımı ile hukuken de gerekli biçimde dilekçenin Türk Dili ve resmi dilekçe yazımı kurallarına uygun bir dilekçe olması gerekmektedir.

Temel olarak boş temiz çizgisiz beyaz bir a4 kağıda kalıcı bir mürekkep ile elyazısı dahil her çeşit yazım tekniği ile latin harfleri kullanılarak dilekçenin yazılması genel temel şekil şartları açısından yeterlidir.

Dilekçe hitap makamı ile başlar ve abonesi yada üyesi olduğunuz kurumun tam ünvanını temsil eder makama yazılmalıdır örneğin “………………….. Anonim Şirketi Genel Mürürlüğüne” hitabı son derece yeterlidir.

Daha sona dilekçe konusu yazmanız tavsiye edilmektedir, Dilekçe konusu dilekçeyi hangi temel talebinizi sunmak maksadı ile yazdığınızı bir cümle ile ifade etmeniz anlamına gelir ve Abonelik iptali dilekçelerinde “………… Hizmetinize aboneliğimin iptali istemimin sunulmasından ibarettir” bilgisi yeterlidir.

Daha sonraki kısım serbest metin kısmıdır burada aboneliğinize ait bilgileri , iptal sebebini ve iptal sonucunda taahhüdünüzden cayma durumunda oluşacak masrafları bildiğinizi ve kabul ettiğinizi beyan eder bir dilekçe ile dilekçe sonunda iptal isteminizi sunarak dilekçenizi tamamlayabilirsiniz.

Kişisel bilgilerinizi abonelik bilgilerini tarih ıslak imza ile düznelediğiniz dilekçeyi kuruma , kurumun müdürlük yada bayilerine veya talep ediyorlarsa taranmış eposta yada faks ile yani ne yöntem ile dilekçe kabul ediyorlarsa o yöntem ile kuruma ulaştırınız ve dilekçenin işleme alındığını bir süre sonra teyit ediniz.

Abonelik İptali Dilekçe Örneği

Aşağıda genel amaçlı şablon Abonelik İptali Dilekçe Örneği yer almaktadır, abonelik taahhütten cayma bedeli ve cihaz iadeleri konusunda bayanın bulunması bazı şirketlerin bu ifadelerin bulunmadığı dilekçeleri reddetmesinden kaynaklanmaktadır. Aboneliğinizin iptali herhangi bir cihaz iadesi veya taahhütten cayma gibi şartlar gerektirmeyen bir hizmet ise ilgili paragrafı silebilir veya değişiklikler yapabilirsin, sunduğumuz dilekçe evrensel olarak tüm hizmet ürün aboneliklerinin iptalinde sunulabilir bir dilekçe mantığı ile kaleme alınmıştır, sizin iptal etmek istediğiniz aboneliğe göre değişiklikler yapmanız gerkektiğini unutmayınız.




		.................. ANONİM ŞİRKETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE



DİLEKÇE KONUSU : ......................... Hizmeti Aboneliğimin / Üyeliğimin İptali istemimin sunulmasından ibarettir.



	Şirketinizin sunmakta olduğu ................................ Hizmetini ................. Hizmet numarası ile ....................................................................................................................................... adresinde kullanmaktayım. 


	Gördüdüğüm lüzum ve kişisel sebepler ile hizmeti kullanma ihtiyacım artık kalmadığından hizmet aboneliğimin / üyeliğimin iptal edilmesini talep etmekteyim. İş bu sebep ile kurumunuza yazılı olarak müracat etme zaturetim hasıl olmuştur.


	İptal kararını kendi hür iradem ve talebim ile hiçbir baskı altında kalmadan aldığımı , son döneme ait bir fatura daha düzenleneceğini bildiğimi ve memnuniyet ile ödeyeceğimi, varsa taahhütlerimden caymanın bir maddi bedeli olabileceğini , şirketinize ait olan tüm cihaz ve ekipmanların varsa usulünce geri alınacağını veya usulünce iade etmem gerektiğini bildiğimi , İptal kararımdan hiçbir suret ile vazgeçmeyeceğimden iptal kararımın teyidine hiçbir gerek olmadan yapılmasını talep , kabul ve bayan ederim.


	Yukarıda bilgilerini sunduğum hizmetinizin iptali  , son dönem faturasının tarafıma bildirilmesini , iptal tamamlandığının tarafıma usulüne uygun biçimde bildirilmesi için gereğini saygılarım ile arz ve talep ederim.


							Tarih : 
							İsim Soyisim :
							İmza :

Birçok kurum iptal süreçlerinin nasıl olacağına dair websitelerinde bilgilendirmeler yapmaktadır, öncelikle kurum websitesinden abonelik iptali ile ilgili bilgi almanız gerektiğini ve iptalin sonucundaki tüm sorumluluğun tarafınızda olduğunu unutmayınız. İptal işlemini dikkatli olarak yapınız ve iptalin yapılıp yapılmadığını kontrol ediniz. Bazı abonelik iptalleri eksik bir gereklilik yada insan hatası ile unutulabilmekte ve gereksiz borçlar ortaya yıllar sonra dahi çıkabilmektedir. Tüm sorumluluğun ve tekrar kontrol etmenizin sizin sorumluluğunuz olduğunu unutmayınız.

Birçok Telekomünikasyon hizmetinin abonelik iptalleri artık Edevlet üzerinden de yapılabilmetkedir. İlgili sorgulama ve iptal başvurusu yapılabilecek sayfa aşağıda paylaşılmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Edevlet Sistemi Üzerinden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Abonelik Fesih Başvurusu sayfasına erişim linki : https://www.turkiye.gov.tr/btk-abonelik-fesih-basvurusu

Scroll to Top