Maske Takmama Cezası Nedir?
Koronavirüs (Covid-19) pandemisine karşılık, tedbir amacıyla devlet tarafından birtakım kısıtlamalar ve yükümlülükler bulunmaktadır. Bunlardan en göze çarpanı maske takma zorunluluğudur. Bu kısıtlamanın ihlali durumunda idari para cezası uygulanmaktadır.
Maske Takmama Cezasına İtiraz Edilebilir mi?
Kişi, maske takma zorunluluğunun ihlali nedeniyle kendisine kesilen cezanın uygun olmadığını düşünüyorsa söz konusu cezaya itiraz etme hakkına sahiptir.
Yargıtay 19. Ceza dairesi tarafından 09/11/2020 tarihinde, “Bolu Valiliği tarafından, İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi tarafından 1593 sayılı Kanunun 27. maddesi çerçevesinde alınmış olan “maske takma tedbiri/yükümlülüğü”ne dair kararın Kanunun 28. maddesiyle verilen icra yetkisi kapsamında 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 66/1. maddesi çerçevesinde valilik tarafından usulüne uygun şekilde ilan edilmiş olması halinde ise; bu kez de idari para cezası kararının vali tarafından tesis edilmesi gerekirken sadece kabahat (olay) tutanağını tutmakla görevli olan idari kolluk yetkilileri tarafından tesis edilmiş olması nedeniyle ortadan kaldırılmasına ve bu hususta süresi içinde yetkili valilik tarafından idari yaptırım işlemi uygulanması amacıyla kararın ve tutanağın ilgili idareye gönderilmesine” şeklinde karar vermiştir.
Burada çıkarılacak sonuç, yargıtay kararı da dikkate alındığında kolluk kuvvetlerinin Covid-19 nedeniyle maske takmayanlara ceza yazamayacağıdır. Kolluk kuvvetleri yalnızca olaya ilişkin tutanak tutabilmektedir. Dolayısıyla kolluk kuvvetleri tarafından idari para cezası yazılması durumunda, söz konusu cezaya itiraz edilmesi gerekmektedir.
Tabii maske takmama cezasına itiraz hakkı herhangi bir sebepten var olabilir. Bu yüzden kişiler, kararın yanlış olduğunu düşündüğü herhangi bir durumda itiraz hakkına sahiptir.
Maske Takmama Cezasına İtiraz Süresi Kaç Gündür?
İdari para cezalarına karşı, cezanın tebliğinden veya tefhiminden itibaren 15 gün içerisinde Sulh Ceza Hakimliğine başvuru yapılması gerekir. Süresi içerisinde idari para cezasına itiraz edilmediği takdirde idari para cezası kesinleşecektir.
Maske Takmama Cezası Ne Kadar?
Maske takmayanlara 22 Haziran 2020 tarihinden itibaren Umumi Hıfzısıhha Kanununun 282. maddesi gereğince 900 TL idari para cezası uygulanacaktır.
Tüm bunlara ek olarak, sokağa çıkma yasağına uymayanlar ise Umumi Hıfzısıhha Kanununun 282. maddesi gereğince 3.150 TL idari para cezası uygulanacaktır.
Maske Cezası Nereye Ödenir?
Cezaya itirazınızın olumsuz olması durumunda cezanızı ödemeniz gerekebilir. Bu durumda e-Devlet’te cezanızı sorguladıktan sonra dilerseniz yine e-devlet üzerinden dilerseniz vergi dairesinde banka/kredi kartı ile ödemenizi yapabilirsiniz.
Maske Takmama Cezası İtirazında Görevli Mahkeme Hangisidir?
Maske takmama cezası itiraz dilekçesi için görevli mahkeme, Sulh Ceza Mahkemesidir.
Maske Takmama Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?
Mevzuat gereği, maske takmama cezası kapsamında tarafına idari para cezası kesilen vatandaşlar, ceza tutanağının tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde ikamet ettikleri yerdeki Sulh Ceza Mahkemesine itiraz edebilirler. Kesilen ceza vatandaşın yüzüne karşı kesilmiş ve tutanak imzalatılmış ise cezanın tebliği beklenmeden 15 gün içerisinde itiraz edilmelidir. Hemen yazımızın sonunda görebileceğiniz dilekçe örneğini, kişisel bilgilerinize göre düzenleyip ilgili merciye teslim edebilirsiniz.
Ek Bilgilendirmeler: Koronavirüse Karşı Alınan Son Tedbirler
1. HES Kodu
Son düzenlemelere göre seyahat edebilmek veya AVM gibi yerlere giriş yapabilmek için HES kodu alınması zorunlu hale geldi. HES kodunun ne olduğunu ve nasıl alınacağını öğrenmek istiyorsanız Hayat Eve Sığar internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
2. Son Normalleşme Tedbirleri
Cumhurbaşkanı, 21 Haziran’da gerçekleşen kabine toplantısında alınan kararları kamuoyuna duyurmuştu. Buna göre, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere alınan kararlar şöyle:
- Sokağa çıkma kısıtlamaları tümüyle kaldırıldı.
- Şehirler arası seyahat kısıtlamaları kaldırıldı.
- Toplu taşımalarda yaş sınırı kaldırıldı.
- Kamu kurum ve kuruluşlarında normal mesai düzenine geçildi.
- HES kodu uygulaması yaygınlaştırılacak, sürdürülecek.
- Müzik kısıtlaması 24.00’e çekildi.
Alınan kararlar ağustos ayı itibarıyla da hala geçerliliğini korumaktadır.
3. Aşı ve Yüz Yüze Eğitim
11 Ağustos 2021 Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yüz yüze eğitime ilişkin bahsettiklerinden bir kesit:
“En net ve yüksek sesle ifade etmek isterim ki tüm okullarımız zamanında açılacak. Yüz yüze eğitimden vazgeçmemiz kesinlikle mümkün değildir. Tüm seviyelerde okullarımız yüz yüze eğitim verecek, uygulamalı eğitimler aralıksız olarak devam edecektir. Artık aşı var.
Koşullar ne olursa olsun öğrencilerimizi koruyarak uygulamalı ve yüz yüze eğitime devam edeceğiz. Gerek ilk ve orta öğretimde gerekse yükseköğrenimde öğrencilerimizi ve ailelerini koruyacak tedbirleri alarak, tüm hazırlıklarımızı yaparak eğitime ara vermeden gelecek eğitim öğretim dönemini karşılayacağız.”
Sonuç olarak, ilköğretimden liseye tüm okulların gerekli tedbirler çerçevesinde açılacağını ve en önemlisi vatandaşların da aşı olması gerektiği görüşü hakim. Öte yandan, üniversiteler için net bir karar alınmamış olsa da aşılanmanın önemi her fırsatta dile getirilmektedir.
Aşı randevusunu ister MHRS internet sayfası üzerinden ister 182’yi arayarak çok kısa bir süre içerisinde alabilirsiniz. Aşı randevunuzu dilerseniz devlet hastanelerinden dilerseniz özel hastanelerden ücretsiz bir şekilde alabilirsiniz. MHRS üzerinden online aşı randevusu almak için tıklayınız.
Öte yandan nasıl aşı randevusu alınabileceğinin yanı sıra aşının etkileri, faz çalışmaları ve şimdiye kadar ki toplam yapılan aşı sayısına, T.C. Sağlık Bakanlığı Covid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu üzerinden öğrenebilirsiniz. Örneğin, Covid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformunda 1, 2 ve 3. dozu kapsayan toplam 80 milyonu aşkın kişinin aşılandığı görülmektedir.
Not: Maske takmama cezası ile ilgili tüm ayrıntılar, gerekçeleriyle somut olaya uygun olmak kaydıyla belirtilmelidir. Aşağıdaki dilekçede örnek bir senaryo görebilirsiniz. Kişisel bilgilerinize ve yaşadıklarınıza göre ilgili değişiklikleri yapınız.
Maske Takmama Cezası İtiraz Dilekçe Örneği
......... NÖBETÇİ SULH CEZA HAKİMLİĞİNE
İTİRAZ EDEN : Ad SOYAD (T.C. KİMLİK NO: ...)
ADRES :
CEZA MİKTARI :
İTİRAZ KONUSU: Maske takmama yasağı gerekçesiyle verilmiş olan idari para cezasına itiraz.
AÇIKLAMALAR:
Bakanlık tarafından yayımlanan genelge ile maskesiz sokağa çıkma yasağı gerekçesi olarak İl Özel İdaresi Kanunu ile Umumi Hıfzısıhha Kanunu gösterilmektedir. İl İdaresi Kanunu, açık şekilde valilere bazı konularda karar verme ile tedbir alma yetkisi sağlamış olsa da bu kanuna dayalı olarak maskesiz sokağa çıkma yasağı verilmesi ile Umumi Hıfzısıhha Kanunu uyarınca 900 TL idari para cezasına itiraz ediyorum.
Buraya maske takmama cezasına karşılık, olay anına ilişkin itiraz nedenlerinizi yazınız. Örneğin şunu yazabilirsiniz: Tüm olay, sıcak hava dolayısıyla terleyen maskemi değiştirmek için çıkarmışken, yetkili kişinin o an beni görüp yanlış anlamasından ibarettir.
SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda izah ettiklerime istinaden tutanakta tarafımın maskesiz olduğunu ispatlayacak hiçbir veriye rastlanmamaktadır. Bu hususta, tarafıma haksız yere uygulanan idari para cezasının iptali adına gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. .../.../....
Ad Soyad
İmza
Koronavirüse ilişkin diğer yazılarımıza ve dilekçe örneklerine aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:
• Sokağa Çıkma Yasağı Cezası İtiraz Dilekçe Örneği