Kredi Kartı Ücreti İade Başvurusu Dilekçe Örneği

Kredi Kartı Nedir ? Kredi Kartı Ücreti Nedir ?

Kredi Kartı Bankaların tüketicilere sunmuş olduğu bir ödeme sistemidir, Bu sistem VISA MasterCard Troy gibi platformlar aracılığı ile kullanılan bir manyetik veya çipli kartın harcamalarda kullanılması ve bu harcamaların banka tarafından ödenerek tüketiciye borç kaydedilmesi esasına dayanan bir ödeme yöntemidir. Yaklaşık 30 yıldan fazladır çok yaygın biçimde ülkemizde kullanımı mevcuttur.

Buradaki temel mantık bir para alışverişinin banka yolu ile yapılmasıdır, Tüketici bir harcamasını kredi kartı ile yaptığında kredi kartını satıcıya sunar , satıcı elektronik sistem aracılığı ile kredi kartını sağlayan bankaya limit sorgulaması yapar ve alışveriş tutarını banka sistemine kaydeder. Tüketici alışverişinin karşılığındaki ödemeyi kredi kartı ile yapmış olur. Burada satıcı ödemesini bankadan alacaktır ve tüketici borcunu bankaya ödeyecektir. Banka satıcıya bir ödeme alternatifi ve tüketiciye de bir borçlanma limiti ve ödeme alternatifi sunmuştur. Bunu da hayır için yapmamaktadır, satıcı tarafından komisyon geliri ve tüketici eğer kullanırsa sunduğu finansman için bir geliri olacaktır.

Fakat tüm dünyada uygulandığı gibi ülkemizde de kredi kartı sunulması karşılığında bankalar ücret talep edebilmektedir. Bu mevzuata ve hukuğa göre normaldir. Tarafsız olarak gözlemlendiğinde de bu bir hizmettir ve maliyetleri vardır ve bir ücret alınabilmesi hayatın doğal akışına uygundur. Bizler de tüketiciyiz ve kredi kartı kullanıyoruz fakat bankanın maliyetlerini de ele aldığımızda ücretlendirmenin haklı yanları da bulunduğunu hepimiz kabul de etmeliyiz. Kredi kartının fiziken basılması ve tüketiciye ulaştırılması ile başlayan maliyetler, bankanın kişiye sağladığı limitin yani harcamaların finansmanı , bankanın kredi kartı müşteri hizmetlerini sürdürmek için barındırdığı personel , kredi kartı borç alacak işlemlerini ve tüm süreci yöneteceği yüzlerce bilgisayar elektronik sistemden ve personelden oluşan işlem gücü gibi kalemler düşünüldüğünde kredi kartı ödeme sisteminin basit bir borç alacak ilişkisinden daha öte maliyetli bir ödeme alternatifi sistemi olduğu anlaşılmalıdır. Yani özetle kredi kartı hizmetini sunan bankanın gelirleri yanında çok büyük giderleri de vardır , bu giderleri kullanan kişileri ücretlendirerek tahsit etmeyi istemesi doğal makul ve hukukidir.

Zaten günümüzde milyonlarca kişinin kullandığı ve Türkiyenin toplam nüfüsundan daha fazla sayıda kredi kartı Türk Vatandaşlarının ceplerindedir ve her gün yüzbinlerce kredi kartı işlemi yapılmaktadır. Bu ücretlendirme hukuki olmasa şuana kadar açılan binlerce dava neticesinde bankalar devlet tarafından kredi kartı ücreti tahsil edemez hale getirilir ve kanunen bu ücretin alınması engellenirdi. Yani kullanıcı olarak hoşumuza gitmese de kredi kartı ücreti yasaldır ve banka bunu tahsil etmek isteyebilir.

Fakat ücretli kredi kartı sunan tüm bankalara devlet tamamen ücretsiz bir kredi kartı alternatifi ve sunma zorunluluğu getirmiştir, kişiler isterlerse bankalarına başvurarak kullanım ücreti olmayan bir kredi kartı sahibi olabilmelidir. Kısacası bankanıza kredi kartı kullanım ücreti ödemek istemiyorsanız bankanızdan kredi kartı kullanım ücreti olmayan bir kredi kartı talep edebilir ve bu kartı kullanabilirsiniz.

Kredi Kartı Kullanım Ücreti olmayan kartların avantajları ve dezavantajları nelerdir ?

Bu kullanım ücreti olmayan kredi kartları temel hizmet sunulan kartlar olarak düşünülmelidir. Yani tüketici peşin harcamasını bu kart ile yapabilir ve ekstre dönemi bittiğinde borcunu ödeyebilir. Borcunun tamamını ödemezse bankanın uygulamasına göre borcuna faiz işletilmektedir. Yani peşin yapabileceği harcamayı kredi kartı ile yapabilir ve vaktinde tamamını ödeyerek hiçbir faiz veya kullanım ücreti ödemeden kredi kartı kullanımı yapabilir. Bu ücretsiz kredi kartlarının tek ve önemli avantajıdır.

Kullanım ücreti olmayan kredi kartlarının en büyük dezavantajı ise taksitlendirme özelliğinin olmaması , kampanyalı faiz oranlarından ve ek finansman avantajlarından faydalanılamaması , seyahat puanı veya alışveriş puanı gibi harca kazan kampanyalarının sunulmaması gibi bankanın tüm katma değerli hizmetlerinin kullanılamaması gibi dezavantajları bulunmaktadır.

Burada seçim tüketicinindir temel kredi kartı hizmeti ücretsiz olarak sunulmaktadır, katma değerli hizmetler ise ücretli kredi kartlarına sunulmaktadır. Ben sadece harcama yapar bunu da vaktinde öderim , ödemezsem de faizine razı olurum diyen kişiler ücretsiz kredi kartı kullanabilirler, taksitlendirme , puan , ek kampanyalar gibi katma değerli hizmetler harcama alternatiflerim içinde bulunsun diyen tüketiciler de bunu sağlayabilecek ücretli kredi kartlarını tercih edebilirler.

Kredi Kartı Kullanım Ücretleri İade Alınabilirmi ?

Evet alınabilir, bu konuda binlerce başvuru , yüzlerce dava , onlarca yargıtay kararı ve mevzuatta çok sayıda bu konuda karar bulunur ve Tüketicilerin kullanım ücretlerinin iadesini isteme hakları vardır, bankalar bunu kabul etme veya reddetme hakkına da sahiptir.

Bu konuda farklı zamanlarda farklı kararlar da verilmiş olduğundan tam bir emsal ve net bir uygulama vardır demek çok zordur. Mevzuatın kimi maddelerinde gerekçe farkları ile yorum farkları da bulunmak ile beraber kredi kartı kullanım ücretlerinin iadesinin zorunlu olduğu belirtilmektedir.

Süre bakımından da ele alındığında yine farklılıklar bulunmaktadır genel mevzuatta 1 Yıl , bazı kararlarda 5 Yıl bazı kararlarda ise 10 Yıl olarak gözlemlenen ücret iadesi yapılabilecek dönem. Yani kredi kartı ücreti iadesi için zamanaşımı süresi de tam olarak her durumda aynı uygulanmamaktadır.

Fakat sizler kullanım ücretlerinizin iadesini istiyorsanız bu dönemlerden en lehinize olanı dikkate alarak başvurunuzu yapmalısınız ve bankanın yanıtını beklemelisiniz. Mevzuatta geçerli en uzun zaman aşımı süresi 10 yıl olduğu için kredi kartı ücreti olarak tarafınızdan alınan en çok 10 yıllık dönemdeki ücretlerin iadesini isteyebilirsiniz.

Kredi Kartı Kullanım Ücretleri Nasil İade Alınır ?

Bu süreç birkaç adımdan ooluşmaktadır. Birinci adım bankaya müracat etmektir. Banka şubesine şahsen giderek aşağıda size sunacağımız Kredi Kartı Ücreti İade Başvurusu Dilekçe Örneği ni dikkate alarak hazırlayacağınız dilekçe ile başvurunuzu yaparak işlemi başlatmanız gerekmektedir. Burada siz bankadan son 10 yıllık dönemde kredi kartı kullanım ücreti olarak ödediğiniz tutarların iadesini talep etmektesiniz.

Bu başvuru sonucunda birçok banka tüketici memnuniyeti açısından tamamen yada kısmen ücret iadesi yapmaktadır. Bu sevindiricidir, uygulama değişkenlik göstermektedir ve her müşteride ve her bankada aynı sonuç alınmamaktadır. Her müşterinin başvurusu kendi durumu için banka tarafından değerlendirilir ve başvuru neticelenir. Yani kimi banka tamamen iade ederken kimi belirli bir dönem için iade kabul etmektedir, kimi durumda da iade kabul edilmemektedir.

Birinci adımda yapılan başvuru banka tarafından incelenir ve en çok 30 gün içerisinde neticelendirilir. Sonuç yazılı , SMS , email veya telefon yolu ile iletilebilir , bazı durumlarda da bankanın şubesine giderek sormanız da gerekebilmektedir. Bu durum nadiren olmaktadır.

Bu aşamada istediğiniz neticeyi alamadığınız ve mağdur olduğunuzu düşünüyorsanız Türkiye Cumhuriyeti Bankalar Birliği Bireysel Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapmanız gerekecektir. Bu heyet tüm banka yönetimlerinin üye oldukları bir kurum birliği tarafından oluşturulmuş bir heyettir ve tüketicilerin bankalar ile yaşadığı anlaşmazlıklar için temel karar noktasıdır diyebiliriz. Yani tüketici banka ile çözemediği bir sorun için ilk olarak bu heyete müracat eder ve kanunen heyetin kararları bağlayıcıdır.

Bu adımda da netice alamaz ve talebinizde ısrarcı iseniz tüketici hakem heyetine başvuru yaparak talebinizi iletmeniz gerekmektedir, orada da netice alamazsanız Ticaret mahkemelerine dava açmanız gerekebilecektir. Sizlere tavsiyemiz tüketici hakem heyetinde de netice alamazsanız dava açma konusunda bir avukattan görüş almanız yönünde olacaktır.

Aşağıda bilginiz e sunacağımız dilekçeyi dilerseniz kopyala yapıştır yaparak bilgisayarınızda düzenleyebilirsiniz veya hemen altında yer alan word veya pdf formatında Kredi Kartı Ücreti İade Başvurusu Dilekçesi indirme linkleri aracılığı ile indirerek bilgisayarınızda düzenyelebilirsiniz. Tüm bilgileri şahsınız kredi kartınız ve yapmış olduğunuzdan emin olduğunuz ödeme tutarları ile ilişkin olarak düzenleyiniz ve başvurunuzu bankanın şubesi aracılığı ile şansen yaparak takip ediniz. Başvurunuz olumsuz sonuçlanırsa Bankalar Birliği Bireysel Tüketici Hakem Heyetine başvuru yaparak sürecinize devam ediniz. Aşağıda size yardımcı olabilecek linkler bilginize sunulmuştur.

Kredi Kartı Ücreti İade Başvurusu Dilekçe Örneği




		

		........................... BANKASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE 



		
	Adı Soyadı : 

	TC Kimlik No : 

	Müşteri Numarası :

	Adresi  :

	Telefon Numarası  :

	Kredi Kartı Numarası :

	Ücretlendirme Dönemleri ve Tahsil Edilen Tutarlar : 
		1-) 2020 Yılı		0 TL
		2-) 2019 Yılı		0 TL
		3-) 2018 Yılı		0 TL
		4-) 2017 Yılı		0 TL
		5-) 2016 Yılı		0 TL
		6-) 2015 Yılı		0 TL
		7-) 2014 Yılı		0 TL
		8-) 2013 Yılı		0 TL
		9-) 2012 Yılı		0 TL
		10-) 2011 Yılı	0 TL


	Bankanızın yukarıda bilgilerini sunmuş oldum müşterisiyim. Bankanızın sunmuş olduğu kredi kartını düzenli olarak kullanmaktayım. Tarafımdan yukarıda belirttiğim dönemlerde kredi kartı üyelik/kullanım vb ücreti başlıkları altında ücretlendirme yapılarak bankanız tarafından ücretler tahsil edilmiştir. Yukarıda belirttiğim ücretlerin tamamının tarafıma iadesini veya ilgili kredi kartına alacak olarak kaydedilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.


							Tarih : 

							İsim Soyisim :

							İmza : 
								

Edevlet Kapısı https://www.turkiye.gov.tr/

Türkiye Cumhuriyet Bankalar Birliği Web Sitesi https://www.tbb.org.tr/tr

Türkiye Cumhuriyeti Bankalar Birliği Bireysel Tüketici Hakem Heyeti https://www.tbb.org.tr/tr/finansal-tuketici/bireysel-musteri-hakem-heyeti/basvuru-formu/95

Scroll to Top