Dul Yetim Aylığı Başvuru Dilekçesi

Sosyal Güvenlik Kurumunca sigortalı olan ve 10 yıldan fazla hizmet süresi bulunan kişilerin vefatı halinde eşlerine ve bakmakla mükellef oldukları çocuklarına du ve yetim aylığı bağlanması söz konusudur. Dul eşin tekrar evlenmemesi gerekmektedir, Bekar olan kız çocukları çalışmıyorlar ise ömürleri boyunca bu aylığı alabilirler. Erkek çocukları ise öğrencilikleri süresince alabilirler. Ayrıca murisin yani vefat eden kişinin anne babası da dul yetim aylığı alabilmektedir.

Gerçek mevzuatta dul aylığı yetim aylığı ifadelerine SGK yer vermemektedir, SGK açısından tanımı ölüm aylığıdır ve bilgilendirme sayfası makalenin en altında link olarak verilecektir, bu sayfaya giderek SGK ölüm aylığı mevzuatını incelemenizi tavsiye ederiz.

Dul Aylığı , Yetim Aylığı , Ölüm aylığı hepsi aynı anlama gelmektedir, vefat eden emekli kişinin emekli maaşının hak sahibi olan 1. derece yakınlarına hakettiği oranlar ile bağlanmasıdır.

Dul Yetim Aylığı nasıl bağlanır ?

Dul ve Yetim olan kişilerin şahsen Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmaları halinde mevzuat şartları yerine geliyorsa dul yetim aylığı bağlanabilmektedir.

Dul Yetim Aylığı ne oranda verilir ?

Çalışmayan dul eşe emekli maaşının %75i , çalışan dul eşe %50si , 1 Yetim çocuk varsa dul eşe %60 ve yetim çocuğa %30 , 2 yetim çocuk varsa dul eşe %50 çocuklara %25 bağlanabilmektedir.

Dul Yetim Aylığı Kimlere bağlanabilir ?

Vefat eden kişinin tekrar evlenmemiş olan eşine , bekar ve çalışmayan olan kız çocuklarına , öğrenciliği devam eden 25 yaşından küçük erkek çocuklarına dul ve yetim aylığı bağlanılabilir. %40 dan fazla engeli olan evladına ömür boyunca bağlanmaktadır. Ayrıca vefat edenin anne ve babasına da ölüm aylığı bağlanılabilir. Anne ve babasının ölüm aylığı alabilmesi için gelirlerinin asgari ücretten az olması gerekmektedir.

Kendisi çalışıyorsa yalnızca dul eş %50 oranında dul aylığı ölüm aylığı alabilir.

Dul Yetim Aylığı kimlere bağlanmaz ?

Boşanmış eşten dul yetim aylığı alınamamaktadır, tekrar evlenilmesi durumunda bağlanmış olsa dahi maaş kesilmektedir. Evli olan kız çocukları ve eğitimi bitmiş olan erkek çocukları yetim aylığı alamamaktadır. Mirastan men edilmiş kişilere dul yetim aylığı bağlanmaz.

sigortalı çalışan çocuklar yetim aylığı alamazlar.

Dul Yetim Aylığı ne zaman kesilir ?

Daha önce bağlanmış olan maaş dul olan eş evlendiğinde dul aylığı kesilir. Kız çocuğu evlendiğinde , erkek olan çocuğun öğrenciliği bittiğinde veya 25 yaşını geçtiğinde yetim aylığı kesilmektedir. Kız çocuk çalışmıyor ve bekar ise ömür boyunca yetim aylığı alabilmektedir.

Kız ve Erkek çocuklar sigortalı çalışmaya başladıklarında ölüm aylığı yetim aylığı kesilmektedir.

Türk Vatandaşlığından çıkan veya çıkartılanların ölüm aylığı kesilmektedir.

Reddi Miras yapan Dul yetim aylığı alabilirmi ?

Evet reddi miras yaparak gerçek mirasın reddi kararı alan veya resen reddi miras yapılan kişiler de hak sahibi ise dul yetim aylığı alabilirler.

Kendi emekli olup vefat eden eşten ölüm aylığı alınabilirmi ?

Evet alınabilir , fakat bunun birden çok kriteri vardır SGK açısından şahsi durumunuzu araştırınız. Dul olunması , tekrar evlenilmemesi , gelirin asgari ücretten az olması , başka gelirin olmaması gibi kriterler bulunmaktadır, sağlayan kişiler kendi emekli maaşlarına ek olarak vefat eden eşlerinden de emekli maaşı alabilirler.

Cenaze yardımı yada cenaze ödeneği nedir ?

Vefat eden kişinin bakmak ile mükellef iken vefat etmesi sonucunda geride kalan 1. derece yakınlarından bakmak ile mükellef olduğu kişilere yapılan sosyal yardımdır. Vefat eden kişinin dul eşine , evlatlarına yada anne babasına yapılmaktadır. Başvuru yapan kişiye yalnızca bir kez yapılır.

Dul Yetim Aylığı Başvuru Dilekçesi nasıl yazılır ?

SGK hitaben yazılan Dul Yetim Aylığı Başvuru Dilekçesi Türkçe yazılmaktadır, Türk dili ve dilbilgisi kurallarına ve dilekçe yazım kurallarına uygun yazılması gerekmektedir. Vefat eden kişiyi emekli olduğunu ve kendinizin yakınlığını ifade eden , ölüm yardımı ve dul yetim aylığı isteminizin olduğunu belirten resmi bir dilekçe yazarak başvurunuzu şahsen SGK sosyal güvenlik merkezlerine yapabilirsiniz. İşlem süresi 30 ila 60 gün arasında sürmektedir, yoğun dönemlerde bu süre uzayabilmektedir. Yukarıda belirtiğimiz kriterleri ve size bilgi vereceğimiz sayfalardaki kriterleri inceleyerek başvurunuzu yapabilirsiniz.

Cenaze Yardımı ve Dul / Yetim aylığı ile ilgili araştırmalarınız için SGK ölüm aylığı bilgilendirme sayfası ve Türkiye Cumhuriyeti Edevlet sistemi üzerindeki başvuru sayfaları Dilekçe örnek metnin hemen altında bilginize sunulmuştur. Edevlet üzerinden de Dul Yetim Aylığı Başvurusu yapılabilmektedir.

Dul Yetim Aylığı Başvuru Dilekçesi



		Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı
		................... Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü




	Dilekçe Konusu : Ölüm Yardımı ve Dul / Yetim Aylığı talebimin sunulmasından ibarettir.


	
	Kurumunuzdan emekli aylığı almakta olan Babam / Eşim ...........................(TcNo :                             ) ..................... tarihinde vefat etmiştir. Kendisine bağlanan emekli maaşından dolayı ölüm yardımı ve dul / yetim aylığı hakkım bulunmaktadır.

	Tarafıma ölüm yardımı ödenmesi ve dul / yetim (Ölüm) aylığı bağlanması için gereğini saygılarım ile arz ederim.




Muris Adı Soyadı : 

Muris Tc Kimlik No : 

Vefat Tarihi : 

Müracat Eden İsim Soyisim : 

Müracat Eden TC Kimlik no :

İkamet Adresi : 

Telefon : 

Eposta Adresi : 
		


								Tarih :

								İsim Soyisim : 

								İmza : 
		

		

Ölen sigortalı kişinin hak sahiplerinin hakları ile alakalı Sosyal Güvenlik Kurumu bilgilendirme sayfası : http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/emekli/olen_sigortalinin_haksahipleri

Edevlet Hizmetleri Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu Ölüm Yardımı ve Dul / Yetim Aylığı Talebi sayfası : https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve-dul-yetim-ayligi-talebi

TC Sosyal Güvenlik Kurumu nun Edevlet üzerinde sunmakta olduğu tüm elektronik hizmet ve bilgi sayfalarının listesi : https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-kurumu

Scroll to Top